Щоб виїхати за кордон, деякі люди готові були платити 250 євро за ковід-сертифікат без проходження вакцинації. Обдурити систему не вдалось, адже чоловіка, який продавав документи, викрили. 

Допомагали «підприємцю» медичні працівники. Вони вносили інформацію про здійснення вакцинації в базу даних електронної системи охорони здоров’я. Таким чином документ відображався в мобільному застосунку й можна було виїхати за кордон. Клієнтів зловмисник шукав через соціальні мережі. Пропонував у нього придбати міжнародний COVID-сертифікат без проходження процедури вакцинації, повідомляє пресслужба поліції Києва.

Працівники управління міграційної поліції спільно зі слідчими Дарницького управління поліції під процесуальним керівництвом окружної прокуратури викрили групу осіб, які причетні до злочину. Це троє місцевих мешканців – 1946, 1976 та 1998 років народження.

Розпочаті кримінальні провадження за частиною третьою статті 358 Кримінального кодексу України – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів та частиною другою статті 361 Кримінального кодексу України – несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

За процесуального керівництва окружної прокуратури правоохоронці повідомили організатору про підозру у скоєнні злочинів, а суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Чоловіку загрожує до 6 років позбавлення волі.

Щодо діяльності медичних працівників, то нині вирішується питання про притягнення їх до кримінальної відповідальності.