Сьогодні, 29 жовтня, в Одесі відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад під головуванням президента Володимира Зеленського. Очільник Запорізької ОДА Олександр Старух виступив з доповіддю онлайн, адже на сьогодні в регіоні ситуація дуже складна.

Перед тим, як надати слово голові Запорізької області, заступник глави Офісу президента Україна Кирил Тимошенко розповів, що зараз найскладніша ситуація з завантаженістю ліжок в лікарнях та з киснем у Запорізькій та Донецькій областях. Також подібна ситуація була в Херсонській області, але на сьогодні там в лікарнях розгорнуто додаткові місця.

Старух підтвердив, що становище в Запорізькій області тяжке. Якщо порівнювати з весною, коли був пік захворюваності, восени хворих на ковід у два рази більше. В першій хвилі захворюваності було відкрито 11 лікарень, в другій – 12. Однак і цього не вистачало, тож довелось відкривати додаткові місця для хворих на Сovid-19 у 2 пологових будинках і 1 дитячій лікарні.

«Перебіг хвороби дуже швидкий і тяжкий, і має високі летальні наслідки», – розповідає посадовець.

В інтенсивній терапії завантаженість ліжок складає 92%. Киснем забезпечено 98% усіх ліжок. Закуплено нові концентратори. Роботи тривають. Швидка працює систематично.

«З киснем ситуація більш-менш стабільна, хоча треба визнати, що напружена», – продовжує Старух.

В жовтні кількість щеплень проти коронавірусу в області значно зросла. Державні особи вакциновані на 95%. А от посадові особи пасуть задніх. Є громади, де вакциновано усього 20% посадових осіб.

Нагадаємо, за останню добу в Запорізькій області зареєстровано 1296 нових випадків коронавірусної хвороби. Серед яких 87 – діти, 25 – медичні працівники.  Сovid-19 забрав 46 життів.

На головній – фотоілюстрація