Сьогодні, 26 листопада, в Бородинському мікрорайоні журналістам презентували проєкт реконструкції «Скверу імені І.В.Гутніка-Залужного». Тривалий час, ще задовго до перейменування, територія знаходилась у занедбаному стані. Цього року тут розпочались ремонтні роботи. Якщо депутати виділять гроші з бюджету на другий етап реконструкції – то вже навесні запоріжці отримають сучасний сквер європейського зразка.

Парки та сквери є важливим елементом міського середовища, оскільки є місцем відпочинку та дозвілля населення, а також відіграють велику роль в екології, що особливо актуально для Запоріжжя. Без облаштованих зелених зон неможливо уявити розвинуте місто. Саме тому депутат Запорізької міської ради по Дніпровському району від фракції «Європейська Солідарність» Микола Бєлий наголошує на необхідності реалізації проєкту по реконструкції «Скверу імені І.В.Гутніка- Залужного».

 

 

Зараз тут кипить робота повним ходом. Робітники встановлюють інженерні комунікації, прокладають системи поливу, освітлення тощо:

Запоріжжя має стати комфортним містом для проживання. Одним з найбільших факторів комфорту для мешканців – є якісні локації для відпочинку. Ми підтримали ініціативу Константинова О.О. про створення європейських скверів в кожному районі міста. Суть цієї пропозиції, що треба комплексні рішення, а не, як зазвичай, заміна лавки, урни чи опори освітлення. Пілотним районом, за моєю пропозицією, став Дніпровський район, зі сквером Гутніка-Залужного. На якому ми опрацюємо модель, яку потім зможемо масштабувати в інших районах Запоріжжя. Дніпровський район є відносно молодим і активно розвивається, але вже понад 10 років тут не реконструювалися ні парки, а ні сквери. Сквер Гутніка-Залужного знаходиться в самому центрі Бородинського мкр-ну, але знаходиться в занедбаному стані. Тут нема освітлення, нема туалету. Капітальний ремонт скверу складається з 2 черг. Поки що кошти виділені на реалізацію першої черги. Сподіваємося, що депутати розуміють важливість завершення цього проєкту. У разі достатнього фінансування, ремонт може бути завершений вже весною. Наша мета – створити умови, щоб люди хотіли тут жити європейське Запоріжжя, – розповідає Микола Бєлий.

Також він додав, що місцевим мешканцям не варто перейматись за те, що територія скверу може зменшитись, чи під час робіт буде видалено більшість зелених насаджень:

Ми запевняємо, що в сквері тільки кронуватимуть дерева. Видаляться усього декілька старих, аварійних тополь. Замість них ми висадимо молоді дерева. Загалом на цій території з’явиться удвічі більше нових насаджень–дерева, кущі, зелений газон.

Заступник міського голови Запоріжжя Олександр Константинов від фракції «Європейська Солідарність» підтвердив, що для нього і його поплічників в пріоритеті комфорт та здоров’я містян. А сквери забезпечують і перше, і друге:

Ми хотіли б до кінця цього року зробити монтаж нового покриття на тротуарах, і підготувати ґрунт для посіву зелених насаджень. Навесні ми  плануємо  вже завершити  роботи на об’єкті.

Яких змін можна очікувати. На площі 6900 м2 встановлять арт-інсталяції з підсвіткою, сквер нарешті добре освітлюватиметься. З’явиться велопарковка, нові лавочки з USB загадками, урни. На території поставлять туалет, яким зможуть скористатись маломобільні групи населення та люди з інвалідністю. Насадження поливатимуться за допомогою автополиву. Задля безпеки й мінімізації актів вандалізму на території вестиметься відеоспостереження, а за допомогою кнопки виклику поліції можна буде терміново повідомити про правопорушення. Більш детально з проєктом можна ознайомитись з презентації:

Поки що кошти виділені на реалізацію 50 процентів першої черги. Тепер головне, щоб депутати міськради виділили необхідну суму на другу чергу реконструкції. Адже буде шкода, якщо роботи зупиняться напівдорозі й запоріжці залишаться без сучасного скверу європейського зразка.

текст та фото  – Regionnews