Краєзнавець Роман Акбаш викрив черговий факт нехлюйського ставлення до історії власного міста. На головному проспекті Запоріжжя на будівлі пошкодили так звану плитку Мелія.

Велика кількість пам’яток архітектури та містобування, розташоване в історичному ареалі Соціалістичне містечко у 1950 роках оздоблені керамічною плиткою Мелія. Роман Акбаш став свідком, як цю плитку псують. На проспекті Соборний, 192 робітничі на фасад будинку вивішували вивіску пива. Під час чого й зіпсували плитку. Біда у тому, що на сьогодні її немає чим замінити:

Простите, это снова я, со всё тем же…. Опять Соборный, 192. Опять керамическая плитка Мелии.

Распространенная на архитектурных памятниках вдоль Соборного проспекта. И которая не выпускается уже почти лет семьдесят. Знаю не понаслышке – это один из проблемных вопросов на уровне проектов реставрации таких зданий-памятников. В городе уже давно большая проблема с этой плиткой. Где-то, на весьма заметных зданиях такую поврежденную или со временем отставшую облицовку просто нечем заменить. А тут вот господа-установщики вывесок, особо не парясь, “фигачат” эту плитку дрелью. Естественно, плитка разлетается вдребезги, – пише краєзнавець на своїй сторінці у Фейсбук.

Оскільки Мелію більше не випускають – замінити її немає чим. Зруйнована або пошкоджена плитка погіршує естетичний вигляд пам’яток.

Фото Романа Акбаша