У запорізьких багатоповерхівках відключили ліфти на час війни, деякі громадяни поставилися негативно до цього рішення. Розроблено алгоритм за яким жителі будинків зможуть користуватися ліфтами.

Тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Анатолій Куртєв розповів на своєму офіційному Телеграм-каналі, що у перші дні війни, коли ліфти ще працювали, там за одну годину застрягало стільки ж людей, як і за попередні п’ять днів. Запоріжці масово викликали ліфти, щоб спуститися в укриття. Нібито це спричиняло велике навантаження й жильці будинків застрягали в кабінках:

Дивіться, коли лунає сигнал тривоги, мешканці багатоповерхових будинків масово починають користуватися ліфтами для того, щоб спуститися в укриття. В один момент у Запоріжжі вмикається одночасно три з половиною тисячі ліфтів і через таке велике навантаження люди починають застрягати. І це не теорія. Це те, що нам довелося відчути на практиці. У перші дні війни, коли ліфти ще працювали, в них під час сирен за одну годину застрягало стільки ж людей, скільки за попередні п’ять днів. На жаль, оперативно деблокувати таку кількість мешканців просто неможливо. До того ж працівники аварійної служби ліфтового господарства під час тривоги теж повинні знаходитись в укриттях. А якщо така ситуація виникне у комендантський час, то через те, що аварійні бригади не зможуть швидко пересуватися містом, процес деблокування ще більше ускладниться. І сотні людей протягом довгого часу будуть фактично замурованими у пастці. І є ще один важливий момент. Для безпечної роботи ліфтів необхідно забезпечити їхнє планове техобслуговування. А в умовах війни це зробити просто неможливо через обмежені поставки потрібних для цього матеріалів.

Оскільки наявність ліфта є життєво необхідним для людей з інвалідністю, людям яким треба їхати на процедури до лікарні тощо, було розроблено алгоритм за яким громадяни можуть скористатися ліфтом. За день треба залишити відповідну заявку в Контакт-центр «15-80», де вказуються проміжок часу в який заявнику треба скористатися ліфтом.