Завдяки проєкту «Змінитися за сім місяців» постраждалі від війни школи можуть отримати до 700 тисяч гривень на ремонт та впровадження нових освітніх стратегій.

Після повномасштабного вторгнення українська освіта зазнала нових викликів: зруйновані школи, викрадене або винищене обладнання на тимчасово окупованих територіях тощо. За даними МОН, станом на січень 2023 року від бомбардувань та обстрілів було зруйновано 3045 закладів освіти, а це понад 15% від загальної кількості в країні. Перед громадськістю і державою виникло непросте завдання – відбудувати навчальні заклади та запровадити нову модель освіти.

Освітяни, які готові впроваджувати нові стратегії, зможуть вже з вересня навчати дітей в оновлених освітніх просторах. Організатори проєкту «Змінитися за 7 місяців», ГО EdCamp Ukraine, допоможуть двом українським школам:

«Ми відберемо школи, які постраждали від повномасштабного вторгнення росії на територію України. Передусім, це дві категорії закладів освіти: з деокупованих територій або близькі до зони конфлікту та ті, які приймали внутрішньо переміщених осіб, виконували гуманітарну місію тощо. Ми віримо, що всі школи потребують переосмислення шкільного простору. Це фінансування – тільки початок перетворень. А тому хочемо разом зі шкільним колективом напрацювати рішення, пропрацювати певну стратегію розвитку. Наша мета – показати школам, у яких аспектах їм критично важливо змінитися, і запропонувати такі зміни. Крім того, у рамках проєкту ми напрацюємо й опишемо модель перевтілень, яку зможуть використовувати всі зацікавлені в цьому українські школи», – зазначає Олександр Елькін, голова ради ГО EdCamp Ukraine, член Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України.

Конкурсний відбір триватиме до 12 лютого включно, 23 лютого оголосять двох фіналістів. Щоб взяти участь у конкурсній програмі треба уважно заповнити форму – https://bit.ly/applychangein7months.

Зауважимо, у Запорізькій області школи неодноразово потрапляли під ворожі обстріли. Під час брифінгу ексзаступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив, що станом на 2022 рік на Запоріжжі російські терористи знищили 79 шкіл, пише «Укрінформ».