Сьогодні, на державному рівні узаконили відносини між ПАТ “Запоріжгаз” та мешканцями міста

Протягом останніх днів у Запоріжжі гаряче: бюджетна сесія, мітинги з приводу бюджету на сферу ЖКХ, обшуки та затримання заступника обласної ради, втеча заступника міської ради…

На цьому  фоні повз нас могла пройти важлива для повсякденного життя новина – підтримка Верховною Радою законопроекту, який поставить крапки у питанні встановлення лічильників.

Протягом досить тривалого періоду компанія Запоріжгаз у прямому сенсі знущалася над мешканцями Запоріжжя. Подібної поведінки не дозволяла собі жодна компанія, яка обслуговує сферу ЖКХ і надає послуги. Відключення будинків від газопостачання, оголошення в під’їздах будинків, заказні повідомлення про те, що газ буде відключено, які були відправлені після самого припинення газопостачання. Про це та про інше ми тривалий час і регулярно писали. У ПАТ “Запоріжгаз” протягом року ціль була одна – поставити загальнобудинковий лічильник та уникнути масової установки поквартирних. Чому? Бо враховуючи якість та міцність газових труб постій відбувається витік газу, як у самому будинку, так і біля нього. Різницю між споживання та виток прагнули розвинути на мешканців.

Люди боронили свої будинки, просили установки поквартирних, не додпускали газовиків до труби. Здавалося б, це ніколи не закінчиться. Дехто з місцевих депутатів справно піарився на цій темі, а хтось висував справді конструктивні пропозиції. Останньою пропозицію, яка мала б вирішити ситуацію розглянули на сесії міської ради у серпні. Вирішили створити комісію, яка має провести інвентеризації газових систем у місті. Комісія до роботи поки не приступила, але ситуація вже частково покращилася.

Сьогодні Верховна Рада України підтримала законопроект стосовно установки газових лічильників.  Тепер кожен українець повинен розуміти на що має право.

Основних і найважливіших питань кілька:

  • Установка загальнобудинкового лічильника виключно за умов, якщо на це дають згоду мешканці;
  • Жителі квартир і окремих будинків, які використовують газ тільки для приготування їжі, повинні обладнати своє житло лічильниками до 1 січня 2021 року;
  • ПАТ “Запоріжгаз”, як і інші облгази не мають право відключати будинки від газопостачання через відмову мешканців установлювати загальнобудинковий лічильник;
  • Мешканці мають право самостійно установлювати індивідуальні лічильники обліку газу, витрачену суму їм повинні компенсувати. За рахунок коспанії, що надає послуги.

Враховуючи, що Запоріжгаз є місцевим монополістом, проблеми запоріжців вирішені частково. Наприклад вибір ілічильника, їх виробляють компанії, які вхожять до тієї ж монополії. Перевірка ілічильників здійснює фактично та ж сама компанія. За все треба платити. Наприклад, якщо ваш лічильник, на вашу думку наганяє зайві куби ви можете попросити співробітника ПАТ “Запоріжгаз” його зняти, але при цьому варто заплатити, здається 200 грн. Потім ви мусите віднести його що того ж спеціаліста компанії і заплатити ще 900 грн. за його перевірку. А щоб установити його назад – ще 200 грн. І все це в одні фактично руки….