Данська компанія BIIR виграла суду в апеляційні інстанції у досвідчених одеських комерсантів, які очевидно пробували заручитися підтримкою місцевих впливових політиків та суддів.

Суперечка тривала майже рік, опоненти, згідно власного журналістського дослідження, є наближеними особами до відомого всій Україні регіонала Сергій Ківалова. Суд першої інстанції позбавив данських інвесторів двох поверхової будівлі, яку вони придбали майже за півмільйона, з метою розширення офісних центрів власної компанії та створення додаткових робочих місць для українців. Новий власник почав розробку проекту по реконструкції будівлі, вартість якої повинна була скласти 7 мільйонів доларів.

Аж тут прокинувся попередній власник, який багато років тому взяв кредит на велику суму, а в якості заставного майна віддав вище вказану двох поверхову споруду. Враховуючи факт не повернення боргу протягом тривалого часу, кредитодавець вирішує продати заставне майно. Слід розуміти, перед цим останній більше року намагався мотивувати позичальника розпочати повернення боргу. Об’єкт придбала данська компанія не розуміючи, скільки клопотів доведеться пережити.

27 лютого Одеський апеляційний господарський суд  виніс позитивне рішення для данської компанія BIIR, яка зараз активно розвивається в Одесі, а тим самим розвиває й українську економіку. Напрямок діяльності компанії сприяє успішній реалізації енергетичної реформи. Варто зазначити, компанія BIIR у 2017 році була визнана сумлінним платником року в Україні.  Після 11 місячної суперечки суд визнав право власності BIIR на об’єкт нерухомості, розташований на вул. Приморській, м. Одеса, а цим самим скасував рішення першої інстанції.

“Це рішення можна назвати революцією в українській судовій практиці. До цього подібних рішень, які б прямо захищали права іноземних інвесторів в Україні не було. Тепер є і це, у майбутньому, обов’язково позитивно вплине на подібні аналогічні рішення, адже кожен суддя при прийнятті рішення неодмінно аналізує судову практику стосовно інших аналогічних ситуацій”, – сказав  юридичний радник корпорації BIIR Олексій Лебедєв.

Цього разу, за словами команди правозахисників,  українська феміда судила дійсно із зав’язаними очима, розуміючи, що ця справа може вказати на готовність України до залучення іноземних інвестицій. Варто зазначити, не війна є основним чинником, який змушує іноземців тричі подумати перш ніж зайти на український економічний ринок. Основним стримувальним фактором є саме корупція в судах та недобросовісні партнери. Черговим підтвердженням корумпованості української судової сфери могли бути вище вказана історія, але цього не відбулося, а отже українцям можна спокійно дивитися у майбутнє розуміючи, тенденції позитивні, Україна стане інвестиційної привабливою та демократичною державою.

У цьому також впевнений голова правління компанії BIIR  Томас Сіллесен:

“Для мене ця суперечка стала справою честі. Я дуже хотів сам повірити у те,що країна, в яку ми та інші іноземці сьогодні інвестуємо, готова захищати права чесних бізнесменів. Рішення Одеського апеляційного господарського суду дало підтвердження виправданості моєї позиції – боротися варто і закон завжди буде на стороні чесних людей та здорової конкуренції.  У цій суперечці нас дуже підтримувало данське посольство, тож впевнений, датчани почують позитивні відгуки про можливість ведення підприємницької діяльності на території України. А сьогоднішнє рішення допоможе іншим іноземним інвесторам у аналогічних ситуаціях.

За таким вердиктом ми продовжимо володіти нашою власністю. Ми задоволені, що правосуддя перемогло, і ми сподіваємось, що рішення суду є певним маркером змін щодо кращих гарантій для інвесторів. Ми дійсно позитивно здивовані вердиктом, зважаючи на те, що повинні були боротися, звертаючись аж до Верховного суду або навіть до ЄСПЛ у Страсбурзі. Ми будемо чекати, чи буде звертатися до вищої інстанції наш супротивник, але впевнені у своїй правотіналаштовані оптимістично. Проте, це все одно абсурдно, що нам довелося спочатку вступити у цю боротьбу. Якби в Україні панувало верховенство права, то ні Національна поліція, ні місцева прокуратура не організували б цю справою, а якщо б суд все ж таки взявся за неї, ми б вже перемогли у суді першої інстанції. Ми усвідомили у важкий спосіб, що Верховенство права все ще є відносною невідомою річчю в Україні, а також, щонам хоч щось вдалося допомогти Україні досягти – шляхом наполегливого тиску на уряду і владу, доки вони не покращать ситуацію.” – зазначив Томас Сіллесен.

Данський інвестор розуміє, що, швидше за все цим рішенням стосунки з опонентами не закінчаться. Напевно, вони спробують надалі ставити “палки в колеса”, але все найгірше таки позаду.  Найближчим часом компанія BIIR все ж реалізує реконструкцію приміщення, а українці отримають нові та комфортні офіси, деякі – нові робочі місця.

Раніше ми вже писали про те, що компанія «БІІР Украна» працює на українському ринку з 2014 року, інвестор з особі Томаса Сіллесена не злякалися війни, а вирішив все ж інвестувати і розвивати в Україні галузі, які зараз є конче необхідними її для переходу на інший рівень життя. Ясна річ голова правління не очікував перешкод на етапі розвитку свого бізнесу в Одесі.  Компанія «БІІР Проперті»  проектує різні комплектуючі для альтернативної енергетики. Власне те, що зараз так актуально для України. Наразі штат лише «БІІР Україна» складає більше 100 працівників, усі вони є офіційно працевлаштованими. Варто зазначити, що український ринок привабив іноземців кваліфікованими спеціалістами у сфері інженерії та розвитком напрямку альтернативної енергетики.

Рішення суду не тільки підтвердило право власності іноземців на об’єкт нерухомості, а й зобов’язало опонентів повернути більш ніж 100 тисяч гривень витрат на судові процеси. Тож крапка у цій історії стоїть, але поки не жирна. Журналісти інформаційного агентства Regionnews будуть стежити за ситуацією.

Мирослава Балабан