Вчора, 17 серпня, у столиці розгорівся чималий скандал через встановлені декорації з радянським інтер’єром. Автор перформансу не побачив протиріч, коли його задум втілили на алеї Героїв Небесної Сотні. Втім, активісти не оцінили творчість. Одразу ж почали вимагати, щоб конструкції звідти прибрали. Дійшло навіть до сутичок із поліцією.

Міський голова Віталій Кличко одразу ж відхрестився від інсталяцій. За його словами, дозвіл на їх встановлення погоджували у Музеї Революції Гідності, місто ж до цього не причетне.

«Керівництво Національного Меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції Гідності підтвердило, що встановлення “інсталяції” було погоджене з ним. Але, я переконаний, цей безлад треба прибрати.

Місто не видавало жодних дозвільних документів на подібні перформанси. Організацією відзначення Дня Незалежності, зокрема, концепцією та декораціями для святкових заходів опікується Офіс Президента.

Розпорядженням КМДА до відзначення 30-річчя Незалежності України на Алеї Героїв Небесної сотні передбачене тільки покладання квітів», – розповів Кличко.


Обурені активісти намагались самостійно демонтувати конструкції. В результаті чого, між ними та правоохоронцями виник конфлікт, який переріс у штовханину. Пресслужба ГУНП Київської області повідомляє, що уточнюється інформація щодо постраждалих з обох сторін. Зараз перевіряється наявність дозвільних документів на встановлення декорацій.

В пресслужбі Українського інституту національної пам’яті також прокоментували ситуацію. Вказано, що інсталяція була частиною художньо-театральної постановки.

«За творчим задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Тимчасові декорації, які б символізували різні часові періоди, були потрібні для зйомок проєкту»

Зважаючи на весь резонанс організатори погодились прибрати конструкції та перенести зйомки на інше місце.

Зазначимо, чутливість теми полягає у тому, що організатори встановили інсталяції радянської епохи прямо посеред меморіалу, де розташовані портрети загиблих патріотів учасників Революції Гідності.