Перш ніж публікувати інформацію, яка потрапила вчора ввечері до редакції, ми дуже вагалися, адже мова піде про учасника АТО, який кілька років був добровольцем. Але в даній статті мова піде про інший бік медалі – після повернення на територію миру чоловік зайнявся справами, які знаходяться далеко за межами законності. Інформація, яка потрапила до мереж вчора, доводить – сьогоднішні дії колишнього АТОшника Віталія Олешка підпадають під статтю Кримінального кодексу.

Повернувшись з АТО, Віталій Олешко, як він сам любить пафосно заявляти, «позивний «Сармат», активно «зайнявся» справами мирного міста Бердянськ. До речі, за наявною у нас інформацією, «позивний «Сармат» – насправді прізвисько колишнього дрібного підприємця з Донецька, який раніше займався продажем пива торгової марки «Сармат». Спочатку торговець пивом взявся відстоювати бізнес-інтереси місцевого підприємця родом з Донецька Андрія Жадана. Та коли він активно почав перегинати палицю і зв’язки Олешка з Жаданом стали явними, останній відмовився фінансувати діяльність громадського активіста. Тоді, очевидно, «активіст» вигадав собі інше заняття – «кошмарити» міську владу сотнями недолугих інформаційних запитів та вимагати гроші у підприємців. Підтримкою, як слідує з аудіозаписів, «активіст» заручився у місцевій прокуратурі. А місцеві підприємці розповідають, що інколи навіть платили двічі: і колишньому прокурору, і здирнику.

Вчора у мережі з’явився фрагмент аудіозапису діалогу Віталія Олешка і місцевого фермера. На аудіозапису чути, що здирник представляє обласну організацію АТОшкинів та вимагає у підприємця данину. Загалом аудіозапис розкриває такий сценарій: вимагач вишукує дрібні підприємства чи підприємців, які займаються фермерством, шукає у їх діяльності порушення, наприклад закінчення строку дії договору оренди землі, далі телефонує власникам і вимагає кошти в обмін на уникнення проблем з боку прокуратури. Аудіозапис також демонструє, що фермери досить далекі від теми АТОшників і навіть плутають їх нацгвардійцями. Тож питання про те, яке ставлення матимуть звичайні підприємці до захисників Батьківщини та правоохоронців після таких витівок «активістів», є риторичним.

Сьогодні “герой” публікації поводився мирно, а не так як завжди. Замість біганини коридорами виконкому, образ і хамства, Віталій Олешко попросив слова на сесії, виступив. Під стінами мерії в цей час проходив мітинг, який збирав Олешко. Він проходив під прапором Руху нових сил Саакашвілі, та був небагатолюдним. Виглядав Віталік дещо розгубленим. Чи то дались взнаки посилені заходи безпеки, чи то завзяття зникло після оприлюднення запису.

До активіста підійшли журналісти і запитали прямо, як Віталій Олешко може прокоментувати оприлюднену інформацію. Вимагач публічно визнав свою провину, сказав, що нікуди не ховається, але ображений за цей аудіозапис на правоохоронні органи. Мовляв, він не може зрозуміти, як могло все так легко вилізти на поверхню. Очевидно, після того, як дії здирника стали явними, їх розслідуванням займеться обласна прокуратура, а можливо й Служба безпеки України. Дуже ймовірно, що до організації учасників АТО теж можуть бути питання, адже активіст представлявся її іменем. Щоправда, якщо визнання провини Віталієм Олешком було щирим, то це обов’язково буде враховуватися для нього як пом’якшуюча обставина під час призначення покарання.

Втім, ми вирішили з’ясувати, що являє собою організація, від імені якої так спокійно діяв Віталій Олешко. Як виявилося, організації під назвою “Обласна організація учасників АТО” не існує. Нататомість, як нам повідомив Андрій Хімічев, існує Запорозька рада ветеранів АТО, але Віталій Олешко не є її членом. В Запорізькій обласній державній адміністрації діє консультативна Рада учасників АТО, але і там про Віталія Олешко чули лише з розповідей.

“Наскільки мені відомо, у людини з позивним “Сармат”, який мешкає в Бердянську є якась своя спілка любителів Саакашвілі, до жодної з офіційних рад учасників АТО він не входить. Те, що він представлявся офіційною організацією, і манюпулював статусом учасника АТО насправді дуже прикро і огидно. Я сьогодні відповів на багато дзвінків журналістів, а після спілкувався з побратимами, – у більшості неагативне ставлення до Віталія Олешка” – розказав Андрій Хімічев, член Консультаційної ради учасників АТО в обласній адміністрації.

На наше запитання, чи приносив Віталій Олешко в організацію пожертви, наш співрозмовник гучно обурився і сказав, що про огидні діяння бердянського активіста він і чути не хоче.