На території Комишуваської ОТГ в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), відбулася зустріч журналістів з головою та іншими членами громади, які беруть активну участь у процесі децентралізації та впровадження інших реформ в регіоні.  Тема зустрічі так і називається: «Практика функціонування органів місцевого самоврядування Комишуваської селищної ради», або проміжний етап у власній історії успіху цієї громади. 

Комишуваська ОТГ є дуже унікальною, адже об’єднання 30 сіл для Запорізької області є явищем дещо дивним. Втім, за словами голови громади – при об’єднанні суспільство врахувало рекомендації перспективного плану та бажання людей. Саме бачення місцевих мешканців описало географічні кордони цієї громади. На зустрічі керівник ОТГ Юрій Карапетян розказав про перші успіхи та актуальні для обговорення питання. Вперше за час пошуку успішних історій в регіоні ми почули про проблему, яку ще не називав нам ніхто. Зокрема, для повної реалізаціції реформи децентралізації, за словами активістів та менеджерів громади, варто на законодавчому рівні вирішити проблему в сфері оподаткування – велику частину земель у громадах орендують підприємці, які зареєстровані за межами громади, а тому податки платять до місцевого бюджету іншої ОТГ, області чи міста.

голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян

“Для нашої громади вирішення цієї проблеми було б визначальним чинником. Я порівнював децентралізаційні процеси в Україні та європейських країнах, в яких реформа реалізована давно та повною мірою. Дійшов до висновку –  для того, щоб ОТГ могла працювати самостійно і успішно, треба максимально повернути податки на місця. Суть же децентралізації у власній автономності та колективному управлінні мешканців цієї громади, а тому з повноваженнями треба також віддавати можливість сповна використовувати власний потенціал.  В нашій громаді дуже багато земель орендують підприємці, які юридично зареєстровані за межами нашої території, у зв’язку з цим щороку ми втрачаємо близько 6 мільйонів гривень,  для нас це великі гроші” – підкреслив Юрій Карапетян.

Комишуваській ОТГ майже півтора роки, а це значить, що як мінімум один власний бюджет громада мала можливість використати на власний розсуд. Початок децентралізаційних процесів на території громади побачили усі – населені пункти оживилися, хтось вже отримав значні блага, інші тільки очікують. Можливість розпоряджатися власними коштами дає змогу крок за кроком вирішувати поточні проблеми, підтримувати тенденції в країні та планувати на майбутнє. Якщо раніше мешканці на селі не вірили і не сподівалися на якісь зміни, то зараз вже чітко розуміють часові рамки та завдання, які будуть виконані за певний період.

“Дуже правильною є реформа, її, за мого переконання варто було почати у рік отримання незалежності Україною. Не може чиновник, навіть обласного рівня знати, що відбувається у тому чи іншому селі. Зараз увесь менеджерський склад громади мешкає на цій території, а тому люди самі щодня бачать проблеми, які виникають спонтанно чи чекають на вирішення вже давно. Ми можемо ставити перед собою завдання, планувати та навіть мріяти. Люди не мають покидати домівки у пошуках кращих місць, чи навіть інших країн.

Коли ми об’єдналися, перше завдання, яке перед собою поставили – відродження культури. Здавалося б, наче не настільки нагальне питання, але люди це оцінили, оживилися і навіть долучилися до процесу реалізації поставлених завдань. Найближчим часом ми вирішимо проблему з вивозом сміття, яке не вивози роками, кожен наступний крок наближує нас до Європи та цивілізованого світу” – каже голова ОТГ.

Вибори в Комишуваській ОТГ відбулись 18 грудня 2016 року, до складу входять 30 сіл, 8 сільських рад з кількістю населення 13,5 тисяч. До 2018 року виконано ряд завдань: капітальний ремонт глядацької зали будинку культури, де обвалювалася стеля та нічого не залишилося від сцени, обійшовся бюджету в 500 тисяч грн і тривав 6 місяців. Глядацька зала відремонтована: зроблений балкон, обшиті стіни шумоізоляційним  матеріалом. Сьогодні це сучасний зал на 240 місць у партері, якісне освітлення та сучасна система опалення: теплові насоси, які охолоджують приміщення і нагрівають, що досить зручно та економно. Навіть на завісах змогли зекономити значні кошти: «Готові завіси коштували 150 тисяч гривень. Нам вдалося замовити необхідну тканину на 20 тисяч, а прибиральниця виявила бажання пошити. Купили для цього швейну машинку, тепер є змога і створити дітям костюми для виступів», ‒ розповідає працівниця будинку культури. Сучасний хол, оновлені сходи, відремонтований кабінет для працівників, актова зала, у якому проводяться сесії, триває робота з облаштування санвузла.

Відремонтований хол місцевого будинку культури

Глядацька зала з сучасними колекторами для обігріву та охолодження

Подальші планові ремонті роботи та завдання:

На разі йде ремонт у будівлі, де планується розміщення адміністративного центру (ЦНАПу) ‒ єдине місце (приміщення), де можна отримати найнеобхідніші адміністративні послуги у комфортних умовах. Відремонтована стеля, стіни утеплені, опалення буде централізоване, планується створити 2 туалети, один для людей з обмеженими можливостями; дитячу кімнату, аби батьки могли спокійно оформити довідки. «Ставши кандидатом на отримання підтримки Програми «U-LEAD Європою» для створення ЦНАП, готують приміщення для майбутнього центру надання адміністративних послуг за всіма європейськими вимогами. Відкриття ЦНАПу відбудеться до кінця року» ‒ коментує начальник відділу інформаційно-організаційної роботи Сичова. 

У рамках співпраці громади з проектом «U-LEAD Європою» у місцевому ЦНАПі з’явиться нове та сучасне обладнання. За домовленістю, громада самостійно повинна надати нове відремонтоване приміщення, яку в тому числі повинно відповідати стандарту, а все що потрібно для роботи: меблі, техніка, програми, необхідні для роботи профінансує проект «U-LEAD Європою». – В них єдиний стандар та вимоги, які застосовують до всіх. Ми надамо лише готове приміщення, а представники європейської програми оберу. завезуть та розставлять усе самостійно – зазначив Юрій Карапетян.

Приміщення сторої аптеки. Тут наприкінці року буде сучасний ЦНАП, облаштування якого взяла на себе прорама U-LEАT з Європою

Децентралізаційні процеси в громаді дали можливість запустити програму з вирішення проблем у медичній сфера. так, станом на сьогодні відбувається реконструкція приміщення, у якому частково вже є, та ще буде новий медичний центра первинної медицини.  «У лікарні повністю відремонтували два поверхи, зараз працюємо на третьому»повідомляє головний лікар Комишуваського Центру первинної медико-санітарної допомоги, Дмитро Музика. Проходимо коридорами. Реєстратура, маніпуляційний кабінет, два стоматологічні, денний стаціонар, лабораторія та кабінети сімейних лікарів. Все обладнання нове. За словами голови громади, витрати на вже зроблене становлять близько 1,2 млн грн. «Забезпечили лікарів двома автомобілями (Sens, Рено Dokker), планується ще закупівля позашляховика марки (Рено Duster): У нас в громаді 30 сіл, до яких треба вчасно добиратися та надавати допомогу», ‒ пояснює голова Комишуваської ОТГ.

Сучасна частина оновленого медичного закладу

У будівлі де буде розташовуватися майбутній дитсадок вже встановлені металопластикові вікна, йде перебудовування та зміна внутрішнього стану приміщення: підлога, стіни, туалети, тобто йде капітальний ремонт: – «У цій будівлі будуть дві групи, актовий зал і соляна кімната» ‒  завершує свою розповідь голова ОТГ Юрій Карапетян.

Проводиться реконструкція приміщення, де буде розміщено 2 групи дитячого садка

Історію власного успіху в Комишуваській ОТГ продовжують писати, містечка реформуються, а суспільство активізується – продовжується реформа децентралізації.

За можливість все побачити на власні очі завдячуємо запорізькому відділенню Асоціації міст України

Владлена Мачульська