Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко у публічних виступах у більшості випадків каже неправду, повідомляє Комітет виборців України з посилання на висновки експертів проекту “Дослівно”.

Експерти проаналізували виступи політика під час Погоджувальної ради 5 листопада та під час брифінгу у кулуарах Верховної Ради 1 жовтня.

Для аналізу експерти відібрали декілька фактів, на які спиралася Тимошенко. З п’яти проаналізованих одна заява виявилась неправдивою, дві – маніпулятивними, одна – перебільшенням, і лише одна була правдивою.

Так, 1 жовтня у стінах Верховної Ради Тимошенко заявила, що на лікування дітей за кордоном держава не виділяє жодної копійки.

“На лікування наших дітей та важкохворих людей за кордоном взагалі нічого не витрачають. Що в цьому бюджеті, що в наступному. Просто помирають люди”, – переконувала політик.

Насправді, щорічно у держбюджеті передбачається фінансування лікування громадян України за кордоном. Це легко перевірити на сайті Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ). Наприклад, у 2017 році державним бюджетом України на програму “Лікування громадян України за кордоном” було виділено більше 203 млн грн. — на ці кошти було направлено на лікування до закордонних клінік 74 особи, у тому числі 34 дитини. Більше того, того ж року Мінфін виділив на лікування українців за кордоном додаткових 186 млн грн.

У 2018 році на програму “Лікування громадян України за кордоном” МОЗ України з держбюджету виділено 389,9 мільйонів гривень. З початку року, станом  на 11 червня, комісія МОЗ ухвалила рішення про оплату лікування за кордоном 148 людей. У жовтні Міністерство охорони здоров’я повідомило, що додатково залучить 101 млн грн для лікування українців за кордоном.

Ще одна неправда, яку озвучила Тимошенко в стінах парламенту — про нібито “велику крадіжку” газотранспортної системи України (ГТС).

“Негайно запобігти великій авантюрі, великій крадіжці, яка сьогодні готується і реалізовується в Україні. Це продаж майже 50% ГСТ”, – заявила лідерка “Батьківщини” 1 жовтня.

Продаж газотранспортної системи України неможливий. Ще у серпні 2014 року ВР ухвалила закон, що дозволяє залучати іноземного інвестора або консорціум компаній в капітал системного оператора ГТС на умовах 49%. Відповідний закон також підтримали 73 з 86 депутатів самої “Батьківщини”. Станом на 2018 рік, тривають консультації з потенційними партнерами щодо управління ГТС, яка залишиться у власності держави.

5 листопада на Погоджувальній раді Тимошенко заявила, що Україна є найбіднішою країною світу.

Насправді, найбідніші країни світу знаходяться в Африці та Азії.

Раніше експерти повідомили, що Юлія Тимошенко витратила на рекламу передвиборчу програму “Новий курс” 100 мільйонів гривень за півроку.

Джерело – Прямий