У нашому дещо образному заголовку відображена вся суть законотворчих процесів в Україні протягом останніх 6 місяців.

Народні депутати від партії “Слуга народу” черговий раз продемонстрували, що плавають в українському законодавстві та, очевидно не цікавляться судовою практикою.

Так, нещодавно п’ять депутатів від депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” зареєстрували у ВР законопроєкт, який скасовує те, чого фактично немає. 04 лютого  Верховна Рада ухвалила у першому читанні  Проєкт Закону про внесення змін до Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідний документ підтримали 366 народних депутатів.

Питання стосується людей, які є фізичними особами- підприємцями і паралельно здійснюють незалежну професійну діяльність за тим самим видом економічної діяльності, як наприклад адвокати та оцінювачі. В таких осіб податкова вимагала ЄСВ сплачувати двічі, що є абсолютно нелогічним з точки зору законодавства. Втім, до певного часу неправота податкової чи колись фіскальної служби не була чітко визначеною. Особи, що підлягали подвійному збору оскаржували вимоги податкової і 02.09. 2019 року Касаційний адміністративний суд поставив крапку в цьому питанні. Своїм рішенням суд підтвердив незаконність подвійного нарахування ЄСВ, тож сьогодні скасовувати те, що вже скасовано виглядає як мінімум некомпетентно.

Детально про судові рішення з цього приводу розказали журналістам Регіонньюз в Tax&Customs Legal Bureau.

Ініціатива щодо скасування подвійного обліку платників ЄСВ фізичних осіб – підприємців, які одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність за тим самим видом економічної діяльності, була актуальна до 02.09.2019 р., коли Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду прийняв рішення у зразковій справі № 520/3939/19, висловивши доленосну правову позицію: подвійний облік в якості “ознаки незалежної професійної діяльності”, а відтак і подвійна сплата ЄСВ підприємцем на спрощеній системі оподаткування, який одночасно здійснює незалежну професійну діяльність, законом не передбачена.

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 04.12.2019 р. ця правова позиція була підтверджена. Тобто відсутність обов’язку подвійного обліку та подвійної сплати ЄСВ вищезазначеними категоріями суб’єктів підтверджено найвищою судовою інстанцією.

Слід зазначити, що принципові адвокати, до яких відноситься і Податково-митне юридичне бюро, починаючи з кінця 2018 року успішно доводять в судах протиправність вимог податкової (раніше – фіскальної) служби про сплату ЄСВ. Непринципові адвокати, звісно, змирилися з протиправними вимогами та вдвічі переплачують ЄСВ. Очевидно, на них і розрахований згаданий законопроект.

Або ж на посадових осіб податкової служби – щоб звільнити їх від тягара невиконання численних рішень судів на користь адвокатів. Хоча, на наше переконання, фіскал, який не виконує рішення суду, повинен нести кримінальну відповідальність, а не користуватися милістю Верховної Ради України.

Наразі законопроект відправлений до профільного комітету ВР та готується для голосування у другому читанні.