Невиконання бюджету, наповнення його в будь-який спосіб,  масові скарги від бізнесу, умисне затримання процедур розмитнення та звісно ж – контрабанда – такі помилки екс-керівника Держмитної служби Максима Нефьодова назвав міністр фінансів Сергій Марченко.

В інтерв’ю, яке опублікували на сайт  Міністерства фінансів України Сергій Марченко відповів на запитання чому керівників Дежавної податкої та Митної служб звільнили.  На запитання стосовно претензій до роботи звільнених екс-посадовців  він зазначає:

Тут суто професійний підхід – керівники ДМС і ДПС не впоралися із визначеними їм завданнями і не виправдали очікувань. У них було достатньо часу, щоб показати результат. Навіть у докризовий період вони не змогли налагодити роботу своїх відомств. На жаль, більшість цього часу було потрачено на формування бренду служб, а не на підвищення їх ефективності.

Зараз уже немає часу на “розкачку” чи експерименти. Треба посилювати роботу цих служб. В умовах пандемії та економічної кризи державі потрібні дієві фіскальні органи і швидкі результативні дії щодо боротьби з тіньовими схемами з метою наповнення бюджету.

Сергій Марченко зауважив, що в час карантину та кризи важливо, що податкова і митниця наповнювали бюджет, але це наповнення не повинно бути в будь-який спосіб, воно не повинно приносити шкоду бізнесу.  Останній на дії митниці скаржився все частіше. Рішення звільнити Максима Нефьодова та Сергія Верланова прийняв саме Марченко.

Безумовно, реалії з пандемією, карантином вносять свої корективи і є об’єктивні чинники, чому може бути недобір. Але ж подивіться на цифри: митниця не виконала план за 2019 рік на 56 млрд грн, розпис першого кварталу майже на 20 млрд грн.

Те саме з податковою: якби не було одноразових надходжень до бюджету від НАК “Нафтогазу”, план першого кварталу не був би виконаний на 15,5 млрд грн.

Але виконувати плани треба не будь-якою ціною. Тиск на бізнес чи якісь силові практики є неприпустимими. А тут якраз і є питання до виконання плану за будь-яку ціну. Адже мають місце затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ, безпідставне блокування податкових накладних, що призводить до блокування діяльності активних підприємств з сотнями і тисячами робочих місць. З таким підходом люди просто втрачають свій бізнес. І це замість того, щоб в такий складний період допомогти йому вижити.

Ми постійно спілкуємось із представниками бізнес-середовища, і таких скарг надходило останнім часом все більше і більше. На митниці зафіксовані порушення при митному оформленні товарів – це стосується і визначення митної вартості, і недотримання строків митного оформлення. Досі не запущено систему автоматичних сканерів на пунктах пропуску. Ну і звісно контрабанда нікуди не зникла.

І коли керівник одного з відомств заявляє, що схемний податковий кредит та псевдо-експорт – це звичайна бізнес-модель, а не злочин, то в мене до таких “бізнесменів” при владі є багато запитань.

Тож, є достатні підстави для об’єктивного розслідування їх діяльності правоохоронними органами.

Нагадємо, зі звільненням Максим Нефьодов не погодився, сказав, що для нього це несподівано, бо свою роботу оцінює високо. У саркастичній формі він написав, мовляв: “Ви всі такі круті, що я цього негідний”.