Мінрегіон оприлюднив проекти майбутніх районів в Україні із зауваження, що консультації досі тривають, тож зміни ще можливі. Наразі документ направили на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. Якщо зауважень та пропозицій не буде, його затвердять.

Згідно із проектом,  районів у Запорізькій області залишиться лише 5: Бердянський, Василівський, Запорізький, Мелітопольський та Пологівський.

У попередніх проектах Запорізька область містила 6 районів – усі вище вказані плюс Токмацький район, в оновленому проекті його вже немає. Згідно із рекоменаціями поділу, райони повинні містити не менше, ніж 150 тисяч мешканців, в Токмацькому районі менша кількість, тож це стало основним аргументом, щоб його виключити. Втім, варто зауважити, не всі райони в Україні мають чисельність населення понад 150 тисяч, є й менші.

Всього в Україні 490 районів. З провадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад.

Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.