Школярі Запоріжжя зібрали близько тонни сміття під час Всесвітнього дня прибирання.

У третю суботу вересня разом із мільйонами учасників у всьому світі, запорізькі школярі спільними зусиллями зібрали близько тонни сміття у межах міжнародній акції Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» 2020 року.

Учні “Запорізької спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів “Козацький ліцей” увійшли до першої трійки переможців у змаганні серед закладів загальної середньої освіти у 24 областях України.

За умовами конкурсу, переможці отримають комплекти крісел-мішків для шкільних приміщень.

«‎Це не перший екопроєкт для нашої школи. Ми завжди охоче долучаємося до прибирання рідного міста. Цього разу ініціативу підтримали 74 учасники й учасниці. Разом ми зібрали 986 кг сміття, яке сортували в різні мішки. Зелені торби з 121 кг пластику віддали на переробку. Під час акції пройшли близько 12 кілометрів. Учні втомилися, але їх мотивував результат. День прибирання запам’ятався нам не лише збором сміття, а й неочікуваними знахідками. Так, школярі наштовхнулися на пенсійне посвідчення та паспорт. Ми звернулися до журналістів, аби вони віднайшли власників», ‒ прокоментувала координаторка акції в комунальному закладі “Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів “Козацький ліцей” Запорізької обласної ради Анастасія Косман.

Особливістю цьогорічної акції стало суворе дотримання карантинних норм. Учасники брали із собою маски, рукавички й санітайзери.

Фото до і після публікували в соціальних мережах з  хештегами #побачивприбери #worldcleanupday #schoolrecyclingworld #letsdoitukraine.

«Такі прибирання, як під час акції, є запорукою чистоти довкілля. Ми закликаємо усіх, незалежно від віку та географії, виходити на очищення територій не тільки у визначений день, а регулярно. Підтримуйте та розвивайте культуру чистоти в Україні та за її межами. І пам’ятайте, що навіть маленькі індивідуальні та спільні кроки до збереження навколишнього середовища сприяють великим змінам у майбутньому» – Юлія Мархель, координатор Всесвітнього дня прибирання в Україні, президент «Let’s do it Ukraine».

Загалом по Україні в акції взяли участь понад 14 тис. українських школярів та очистили Землю від 54 тонни сміття, з яких 35 тонни знайденої вторинної сировини здали на переробку.

Організатор конкурсу – Міжнародний молодіжним рух «School Recycling World» спільно з всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it Ukraine» за підтримки Міністерства освіти і науки, Національного еколого-натуралістичного центру, компанії PepsiCo Україна.