У таксистів другий Новий рік – жартують у соціальних мережах українців. З початком посилення карантинних обмежень служби таксі одразу ж підняли вартість перевезення пасажирів, у переважній більшості – у два-три рази.

Антимонопольний комітет обіцяє розібратися в ситуації та вже розпочав моніторинг вартості перевезення у Києві.

Про це написав  усвоєму Facebook голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Ціни на таксі в Києві. В АМКУ розпочали дослідження. 31 березня міська влада Києва ухвалила рішення обмежити проїзд у транспорті, в т.ч метро через загрозливу ситуацію з поширенням коронавірусу та розробити порядок та забезпечити видачу спеціальних перепусток.
І звісно ж, цим миттєво скористалися київські служби таксі. У зв’язку з цим вартість замовлення таксі в Києві зросла в два-три рази в перший же день дії жорстких карантинних обмежень – 05.04.2021, про це свідчить інформація в популярних сервісах замовлення таксі, численні повідомлення в ЗМІ та скарги киян. Таких скарг до нашого відділення надійшло дуже багато.
Особливо вразила киян цінова політика таких компаній, як «УБЕР», «БОЛТ» та «Уклон», що мають левову частку замовлень у Києві. Слід зазначити, що перші 2 компанії мають іноземне коріння та працюють через відповідні додатки. Таку кількість скарг ми не можемо ігнорувати.
Тим більше, що ситуація може свідчити про наявність в діях перевізників та особливо організаторів таких перевезень можливих ознак порушення, передбаченого частиною третьою статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання) та/або частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (зловживання монопольним (домінуючим) становищем).
У зв’язку з цим розпочато дослідження щодо дотримання учасниками ринків надання послуг з перевезення пасажирів у м. Києві, а також організації таких перевезень (за допомогою відповідних додатків, вебсайтів, інформаційних платформ тощо) в період дії обмежувальних заходів, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.