За словами голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, через ситуацію з продажем акцій підприємства «Мотор Січ», Україна опинилася, певною мірою, у патовій ситуації. Все це «розплутувати» треба виключна в рамках розслідування.

Без дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) контрольний пакет акцій «Мотор Січі» було придбано в офшорах за понад 700 млн доларів з порушенням, за кошти, які були надані китайськими державними банками кредитів. Зараз проводиться кримінальне розслідування з цього приводу. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Арахамія нагадав, що китайський покупець прийшов за дозволом в АМКУ через рік після придбання контрольного пакету. В ході розслідування з’ясувалося, що акції купували пов’язані особи, відповідно, вони мали отримати дозвіл на угоди.

«Хтось має $ 700 млн десь в офшорах. З цим доведеться розбиратися, і точно в кримінальній площині це буде відбуватися», – каже він.

На питання хто саме купував акції з іноземців, чіткої відповіді не пролунало. Відомо тільки, що зараз вони знаходяться з браслетами в Китаї, їх звинувачують в розтраті в особливо великих розмірах.

«Оскільки кредиторами цієї угоди були державні банки, у яких виникли тепер претензії до цих людей, які без дозволу купили цей завод»

Нардеп спростував чутки про те, що держава запропонувала акції Туреччині чи будь-яким іншим інвесторам. Та сказав, що зараз головне – максимально підтримати підприємство й виконання контрактів і отримання нових.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд м. Києва заарештував все майно і 100% акцій заводу «Мотор Січ», який хочуть купити китайські компанії Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

Відкрито дві кримінальних справи: перша – за статями 14, 15, 111 і 113 ККУ (диверсія та підривна діяльність на користь РФ); друга – статті 209, 212, 233 та 364 ККУ (порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої концентрації акцій).

«Мотор Січ» – одина з найбільших компаній в Україні з виробництва двигунів для літаків, гелікоптерів й крилатих ракет. Підприємство має велике стратегічне і економічне значення.

Фото:Google.com