Часто юридична сторона певної події кардинально відрізняється від публічно оприлюдненої інформації про неї.

Ми вирішили зібрати таку інформацію у хронологічному порядку. Вся інформація взята з відкритих джерел, зокрема, Єдиного державного реєстру судових рішень.

Отже, 03.02.2021 р. у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Обласна інфекційна клінічна лікарня» сталася пожежа, внаслідок якої загинули 4 людей…

Хронологія кримінальної процесуальної активності

04.02.2021 р. за фактом групового нещасного випадку зі смертельним наслідком були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідне кримінальне провадження отримало № 12021082050000097.

Первісна правова кваліфікація була така:

– ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, що спричинило загибель людей);

– ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов’язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров’ю потерпілого, що спричинило загибель людей).

Санкції обох частин наведений статтей передбачають позбавлення волі до 8 років, а остання також додатково позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Пізніше до кваліфікації додалась також ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, яка передбачає до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування здійснюється Слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області.

У день внесення відомостей до ЄДРДР було проведено огляд місця події та обшук.

Також 04.02.2021 р. о 07-15 год. завідувача господарством господарсько-обслуговувального персоналу Носова Ігоря Вікторовича було затримано та в цей же день йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 270, ч. 2 ст. 272 КК України.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що 03.02.2015 р. наказом КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради № 7-о «Про прийняття на посаду» Носова І. В. призначено на посаду завідувача господарством господарсько-обслуговувального персоналу з 04.02.2015 р.

Відповідно до наказу № 1 Адм від 04.01.2021 р. завідуючого господарством Комунального некомерційного підприємства «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради Носова І. В. призначено відповідальним за дотриманням правил пожежної безпеки в лікарні, за наявність та утримання у справному стані гідрантів та первинних засобів протипожежного захисту.

Відповідно до посадової інструкції завідувача господарсько-обслуговувального персоналу Носов І. В. згідно розділу ІІ, п. 6 – здійснює планові обходи приміщень та територій лікарні з метою усунення виявлених недоліків господарської діяльності, п. 9 – відповідає за наявність у лікарні необхідного об’єму кисню та за додержання кисневого обладнання в належному технічному стані, п. 13 – повинен дотримуватися правил протипожежної безпеки, п. 19 – виконувати правила техніки безпеки, охорони праці та пожежної безпеки, п. 22 – контролює стан техніки безпеки, порушень правил виробничої санітарії, дотримання підлеглими працівниками інструкції з охорони праці на робочих місцях та вживає відповідних заходів щодо усунення виявлених недоліків.

В порушення вимог ст. 14 Закону України «Про охорону праці» та посадової інструкції, Носов І. В. не жив заходів щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я людей в процесі виконання робіт з підвищеною небезпекою, внаслідок чого 03.02.2021 р. під час проведення кисневої терапії за допомогою існуючих систем трубопроводів розподілу кисню всередині приміщення боксу № 2 відділення анестезіології та інтенсивної терапії виникла пожежа, що призвела до загибелі трьох осіб, які проходили амбулаторне лікування з діагнозом «Covid 19», а також загибелі лікаря анестезіолога.

Також в порушення вимог ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та посадової інструкції, завідувач господарством господарсько-обслуговуваного персоналу не зупинив роботу обладнання з виконання робіт з підвищеною небезпекою, яке створило загрозу життю та здоров’ю людей, під час надання кисневої терапії.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 05.02.2021 р. залишено без задоволення клопотання старшого слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та у відношенні Носова І. В., застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 21-00 год. до 07-00 год.

Запорізький апеляційний суд своєю ухвалою від 17.02.2021 р. підтвердив правильність застосування домашнього арешту замість тримання під вартою.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 07.04.2021 р. накладено арешт на відділення анестезіології та інтенсивної терапії, розташоване на першому поверсі лікарняного корпусу № 5-А комунального некомерційного підприємства «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради за адресою: м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, 142.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 10.02.2021 р. у справі № 335/1264/21 Носова І. В. відсторонено від посади до 04.04.2021 р.

Однак ухвалою від 24.02.2021 р. Запорізький апеляційний суд скасував відсторонення від посади.

10.02.2021 р. було призначено комплексну експертизу з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці, зокрема, пожежно-технічну, електротехнічну, будівельно-технічну та оціночно-будівельну.

16.02.2021 р. було призначено криміналістичну експертизу матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю «Дослідження провідників із ознаками короткого замикання».

01.03.2021 р. було призначено судову експертизу за експертною спеціальністю 8.16 «Дослідження провідників із ознаками короткого замикання».

02.04.2021 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя відмовив у продовженні строку домашнього арешту, замінивши його на особисте зобов’язання.

23.04.2021 р. арешт відділення анестезіології та інтенсивної терапії було скасовано.

Хронологія активності Запорізької обласної ради

05.02.2021 р. розпорядженням голови обласної ради № 7-р було вирішено провести перевірку діяльності комунального некомерційного підприємства «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради.

Офіційних результатів роботи комісії наразі немає.

18.03.2021 р. власник обласної інфекційної клінічної лікарні – Запорізька обласна рада прийняла рішення № 35 про проведення службового розслідування стосовно директора комунального підприємства Шинкаренка Володимира Леонтійовича.

Згідно з рішенням облрада також визначила датою початку службового розслідування – 19.03.2021 р., а саме службове розслідування провести протягом двох місяців.

Період проведення службового розслідування не включає час тимчасової втрати працездатності, час перебування у відпустці або в службовому відрядженні чи відсутності з інших причин, час отримання інформації, що стосується предмета службового розслідування, від установ, підприємств, організацій іноземних держав, а також час ознайомлення з актом службового розслідування.

Шинкаренка В. Л. було відсторонено від здійснення повноважень керівника на час проведення службового розслідування. Але у цей час йому гарантовано оплату праці з розрахунку не нижче від двох третин окладу відповідно до контракту.

Також було затверджено персональний та кількісний склад комісії з проведення службового розслідування.

Решта положень рішення обласної ради особливого юридичного значення не мають.

В цей же день рішенням № 162 Запорізька обласна рада на час проведення службового розслідування виконання обов’язків директора лікарні тимчасово поклала на завідувача відділенням лікаря-інфекціоніста відділення № 1 «Діагностичне» Кулєш Ірину Олександрівну (в.о. медичного директора).

На сьогоднішній день офіційних результатів службового розслідування немає.

В цілому текст рішення щодо службового розслідування відповідає постанові КМУ від 13.06.2000 р. № 950 «Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Зокрема, період проведення службового розслідування не включає час тимчасової втрати працездатності особою, стосовно якої проводиться службове розслідування, час її перебування у відпустці або службовому відрядженні чи відсутності з інших причин.

Особа, стосовно якої проводиться службове розслідування, має право, проте не зобов’язана, надавати усні або письмові пояснення, робити заяви, подавати документи, необхідні для проведення службового розслідування.

Тому за відсутності без поважних причин ніщо комісії не перешкоджає провести службове розслідування без Шинкаренка В. Л.

У разі ж коли під час ознайомлення з актом службового розслідування до нього не висловлені зауваження або особа, стосовно якої проведено службове розслідування, не прибула у визначений для ознайомлення час без поважних причин та не повідомила комісію про причини своєї відсутності у день ознайомлення, акт службового розслідування вважається таким, що не має зауважень.

Хронологія дій Шинкаренка В. Л.

Головним управлінням Держпраці у Запорізькі області у період з 11.02.2021 р. по 17.02.2021 р. було проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці у комунальному некомерційному підприємстві «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради. За результатами проведеного заходу були виявлені порушення законодавства з питань охорони праці, проведено спеціальне розслідування зазначеного нещасного випадку, складено акт № 29/4 від 17.02.2021 р., припис № 29/4 від 17.02.2021 р.

18.03.2021 р. відносно Шинкаренка В. Л. було прийнято постанову у справі про адміністративне правопорушення серії ЗП № 00350-ун про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, передбачене ст. 93 КУпАП (порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості та на об’єктах, підконтрольних центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці) та накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 510 грн.

Постанова прийнята головним державним інспектором відділу нагляду у агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері, будівництві, на транспорті та зв’язку управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Запорізькій області Процько Лідією Олександрівною.

05.04.2021 р. Шинкаренко В. Л. оскаржив цю постанову, про не до того суду, юрисдикція якого поширюється на дані правовідносини.

Отже, ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 09.04.2021 р. у справі № 280/2740/21 справу було передано до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Того ж 05.04.2021 р. Шинкаренко В. Л. оскаржив постанову про накладення адміністративного стягнення також до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя, не сплативши при цьому судовий збір.

Через це ухвалою від 08.04.2021 р. у справі № 336/2560/21 позов було залишено без руху.

22.04.2021 р. судовий збір в розмірі 908 грн. було сплачено, у зв’язку з чим 23.04.2021 р. було відкрите провадження у справі. Судове засідання призначене на 02.07.2021 р.

Крім цього 24.04.2021 р. до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя надійшла справа із Запорізького окружного адміністративного суду, у зв’язку з чим ухвалою від 31.05.2021 р. у справі № 336/3904/21 було також відкрито провадження. Судове засідання призначене на 17.06.2021 р.

Таким чином у підсумку в Шевченківському районному суді м. Запоріжжя перебуває дві однакові справи за позовом Шинкаренка В. Л.

07.05.2021 р. Шинкаренко В. Л. подав до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя позов до Запорізької обласної ради, Комунального некомерційного підприємства «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, скасування реєстраційної дії, поновлення на посаді.

11.05.2021 р. ухвалою у справі № 331/2328/21 було відкрито спрощене провадження у справі.

Засідання призначене на 10.06.2021 р.

Крім цього 13.05.2021 р. Шинкаренко В. Л. подав заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення Запорізької обласної ради від 18.03.2021 № 35 про проведення службового розслідування та зупинення проведення службового розслідування до набрання законної сили рішенням суду по справі № 331/2328/21.

Однак 14.05.2021 р. цю заяву було повернуто у зв’язку з її невідповідністю вимогам цивільного процесуального законодавства.

Шинкаренко В. Л. подав апеляційну скаргу на відповідну ухвалу, яка щойно попала до Запорізького апеляційного суду і деталі її руху поки невідомі.

Спеціально для Regionnews адвокаи Олександр Пеньков