Олексія Бакая, що є головою Бердянської районної державної адміністрації вимагають звільнити.

Представник президентської гілки влади дозволив собі, на урочистостях з нагоди до Дня Військово -Морських Сил Збройних Сил України, привітати військових російською мовою, а вторгнення російських військ в Україну назвати «не зовсім братськими, сусідськими діями», Олексій Бакай також закликав військових «докладати зусиль, щоб слов’янські народи жили дружньо».

Відео запис привітання Олексія Бакая.

Тепер звільнити Бакая вимагають в Бердянському осередку партії “Європейська солідарність”, пише Форпост.

Враховуючи, що саме Олексій Бакай був міським головою Бердянська в 2014 році, коли в місті впроваджували проєкт «російська весна», в «Європейській Солідарності» розцінили слова голови РДА як прояв сепаратизму та заклик до капітуляції.

«В своєму виступі перед особовим складом ЗСУ України і сотнями бердянців держслужбовець і фактично представник Президента в Бердянському районі Олексій Бакай закликав присутніх на офіційному заході умисно порушити пункт 4 частини першої статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і спілкуватись «мовою, на якій йому більше зручно», після чого перейшов на російську.

Далі мовою агресора Олексій Бакай назвав російсько-українську війну «не зовсім братськими, сусідськими діями», ігноруючи акт агресії, який визнав весь цивілізований світ, і від якого загинули тисячі громадян України, в тому числі 13 бердянців.

Cтоячи перед українськими військовими, які восьмий рік захищають українські кордони, які втрачають побратимів на полі бою, які постійно стикаються з провокаціями і відвертими нападами Росії на суші і в водах Чорного та Азовського морів, голова райдержадміністрації закликав українців докладати зусиль, щоб «слов’янські народи жили дружньо». В умовах безперервної російської агресії, анексії Криму та окупації Донбасу такі слова від керівника державної райадміністрації можна розцінювати як заклик до капітуляції.

Варто зауважити, що коли навесні 2014 року в Бердянську впроваджували проєкт «русская весна», тодішнім Бердянським міським головою був саме Олексій Бакай. Сім років потому посадовець продовжує підігрувати російським сценаристам – говорячи про нашу державу, в своєму виступі 4 липня, Олексій Бакай використовував кремлівсько-пропагандистську тезу «на Украине»,  – йдеться у заяві.

В заяві зазначають, що фракція «Європейська Солідарність» зареєструвала проєкт звернення депутатів райради до Президента України з вимогами почати здійснення дисциплінарного провадження відносно голови Бердянської РДА Бакая О.А. та відсторонити голову Бердянської РДА Бакая О.А. від займаної посади, а у випадку доведення порушення законодавства звільнити Бакая О.А. з займаної посади.