На початку червня голова Запорізької області Олександр Старух анонсував реалізацію ініційованої президентом України програм «Здорова Україна» та «Активні парки-локації здорової України». Завдяки цим проєктам у нашому місті та області мають з’явитись нові сучасні спортивні локації.

Вже через декілька тижнів депутати та посадовці радісно звітували про відкриття одного з перших спортмайданчиків завдяки програмі у Запоріжжі. Однак місцеві мешканці взагалі не відчули змін.

Фото: RegionNews

24 червня перша заступниця голови облдержадміністрації Злата Некрасова у соцмережах опублікувала пост, де вітала всіх з відкриттям нового спортивного майданчика у сквері Бірюкова, що у Заводському районі міста.

Скріншот зі сторінки Анатолія Васюка – заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів (фракція “Слуга народу”)

«У рамках ініціативи Президента «Активні парки – локації здорової України» сьогодні ми відкрили спортивну локацію у сквері Бірюка, що в Заводському районі.

Проєкт має на меті організацію оздоровчої активності громадян, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення.

Немає нічого кориснішого для людського організму, ніж здорова їжа, повноцінний сон та заняття спортом на свіжому повітрі. Тому відкриття у нашому місті одної із перших запланованих спортивних локацій має неабияке значення для містян. Це дійсно дуже крутий соціальний проєкт, який, я сподіваюся, простимулює запоріжців активно займатися фізичними вправами і покращувати своє здоров’я.

Всім спорту!»

Одразу ж почали ширитися чутки, що цей самий майданчик вже відкривали декілька років тому. Журналісти RegionNews виїхали на місце події, щоб упевнитись в інформації.

Фото: RegionNews

«Ні, це не новий спортивний майданчик. Відкрили його давно. Точно не скажу скільки років тому. Але запевняю, не у 2021 році», – розповіла нам одна з сімейних пар, яка відпочивала на майданчику

Згідно з «Переліку дитячих та спортивних майданчиків, розташованих на території Заводського району в м. Запоріжжі», локацію було відкрито у 2017 році. Чотири роки тому на вул. Посадочній, 33 (сквер ім. Бірюкова) встановили шість об’єктів: турнік, шведську стінку, рукохід та 3 лавки. В переліку не вистачає лише вуличного тенісного столика. На цей час сказати, коли його поставили, ми не можемо. На табличці ж вказано: «Тренувальний майданчик збудовано у рамках програми президента «Здорова Україна».

Фото: RegionNews

Шкода, що депутати та посадовці не уточнили, що саме збудовано у сквері Бірюкова в рамках проєкту? Зауважимо, що для реалізації програми залучалися кошти з бюджету на всіх рівнях: 80% – державного, 10% – обласного та 10% – місцевого. Дуже цікаво, скільки пішло грошей конкретно на «побудову» майданчику на Посадочній.

З «оновленого» ми бачимо тільки фарбування металевих конструкцій, табличку та, ймовірно, тенісний столик. Схоже, що найдорожче – табличка.

На головній фото Наталії Власової з Фейсбук

( начальниця Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької обласної державної адміністрації)