Мешканці Запоріжжя знають Олексія Толмачова, як талановитого фотографа. Хлопець здатен зафіксувати будь-які моменти життя: від перших променів сонця після дощу, до «небесної феєрії» у вигляді блискавок.

Він досить різноманітна особистість. Має IT-освіту. Цікавиться фотографією, метереологією, орнітологією, астрономією. Любить активний відпочинок – велосипед, піший туризм, SUP-борд, каякінг. Подорожує залізничним транспортом. Займається волонтерством.

Особливе місце у його житті займає музика. Це захоплення вилилось у відтворення записаних на звукові носії музичних видозмінених творів (Олексій DJ) та виготовлення флейт. Журналістів RegionNews особливо зацікавило останнє. Погодьтесь, не кожного дня зустрінеш людину, яка може виготовляти музичні інструменти.

«Мене приваблює самоосвіта свободою й можливістю мислити творчо»

З дитинства дуже цікавлюсь етнічною музикою та звучанням флейт. От у шкільні роки і почав шукати інформацію, як виготовляти найпростішу флейту власноруч? Врешті знайшов англомовні книги, що розповідали про конструкцію Флейти Кохання – інструменту корінних народів Північної Америки. З інтересом спробував зробити перший інструмент із шматочку залізної труби, який знайшов у батьків на горищі. На диво, з першої спроби отримав звучання! Це дуже надихнуло продовжувати шукати інформацію та набувати досвід у даній сфері.

Всю теорію та практику опановував самостійно. Взагалі не люблю навчатись в системі. Мене приваблює самоосвіта свободою й можливістю мислити творчо. Навіть нотної грамоти не вивчав. Завжди підбираю музику на слух. А ось теорію, яка стосується фізики звуку (акустики), переважно опановував вивчаючи спеціальну літературу.

Практикувався на виготовленні флейт з пластику. Чому? Бо вони набагато дешевші за бамбук, який тоді я не міг собі дозволити купувати. За цей час, окрім Флейти Кохання, спробував робити флейти й інших народів світу – зокрема, японські, індійські, китайські та південноамериканські народні інструменти. Коли вже навчився робити якісні інструменти – купив найпростіший бамбук та почав опановувати роботу з ним.

Повторюсь, етнічна музика змалечку відгукувалася у моєму серці. На мою думку, флейта – один з головних інструментів в цьому жанрі. Вона завжди приваблювала своїм тембром звучання, який мені дуже нагадує спів птахів.

Етнічна музика (англ. world music) – музика народів світу. Цей термін з’явився у 80-х роках для класифікації певних музичних явищ. Етнічній музиці властиві використання ладо – гармонічних і мелодичних особливостей народної музики та запозичення народних інструментів або манери виконавства. Однак не варто ототожнювати етнічну та народну музику. Яскравий приклад – гурт Go-A.

«Кожна флейта – це як окремий організм зі своєю душею, енергетикою та відтінком звучання»

Раніше на виготовлення одного інструменту йшло повні дві доби. За умови, що займався справою з ранку до вечора, роблячи невеликі перерви. Набивши руку зміг скоротити процес до однієї-двох годин.

Виготовлення флейти – повністю ручна робота, де надзвичайно важлива точність та обережність: похибка у бодай півміліметра може сильно вплинути на точність налаштування інструменту. Або взагалі його зіпсувати. Останні роки виготовляю флейти з бамбука, що росте у Грузії. Особисто вручну відбираю кожен стовбур, бо кожен різновид флейти потребує певних характеристик матеріалу. Дуже важливо звертати увагу на діаметр, конусність, товщину стінок, кількість вузлів (перетинок) бамбуку. Кожна флейта потребує особливого поєднання цих параметрів. Потім весь матеріал спеціальним чином опалюється, щоб отримати потрібний відтінок (темний або світлий). Зауважу, при роботі з бамбуком є певні нюанси. Наприклад, ігрові отвори у флейті обов’язково потрібно пропалювати вогнем, щоб не допустити розтріскування матеріалу. Щоб отримати досвід, де кожен інструмент виходить ідеальної якості, знадобиться понад 10 років роботи з різним бамбуком, і тільки тоді віднайдеться найякісніший на ринку Європи.

Кожна флейта виготовляється у певній тональності. Під час налаштування використовується високоточний цифровий тюнер, щоб висота звучання кожної ноти була ідеальною. Тобто два інструменти в одній і тій самій тональності за висотою нот звучать однаково. Але тембр у кожного інструменту завжди унікальний. Кожна флейта – це як окремий організм зі своєю душею, енергетикою та відтінком звучання. Кожна з них неповторна, і іноді звучання якоїсь окремої флейти настільки чіпляє, що я можу залишити її собі.

Тональність – це закріплення положення музичного ладу за певними по висоті звучання музичними тонами, прив’язка до конкретної ділянки музичного звукоряду. Простіше, тональністю ми називаємо висотне положення музичного ладу.

Тембр – це індивідуальне забарвлення звука, що виникає внаслідок накладання на основний тон додаткових тонів. За тембром можна відрізнити звуки однакової висоти і сили, виконані на різних інструментах, різними голосами або видобуті різними способами чи штрихами.

«Величезний простір для медитації»

Граю переважно на Флейті Кохання, бо дуже подобається її ніжний тембр та унікальний набір нот, де будь-яка імпровізація звучить гармонійно. Це дає величезний простір для медитації, допомагає «відключитись» від метушні та тривоги, зарядитися енергією та натхненням. Улюблену композицію важко виділити, їх дуже багато, це скоріше залежить від настрою є дуже медитативні та спокійні мелодії, є й дуже веселі та яскраві.

Наразі я зосереджений на п’яти різновидах флейт різних народів світу, що виготовляю вже понад 10 років, і на замовлення виготовляю саме їх, бо абсолютно впевнений у високій якості цих інструментів завдяки величезному досвіду. На багатьох з моїх флейт грають професійні музиканти, в тому числі із всесвітньо відомих музичних колективів. Серед замовників – всесвітньо відомий музичний гурт Atmasfera, заслужений артист України Тарас Постніков, саунд-продюсер найвідоміших в Україні радіостанцій Михайло Медведєв. Надзвичайно приємно бачити та чути свої флейти на великих фестивалях та у студійних записах музикантів, яких знає весь світ це для мене найважливіший показник якості, що надає впевненість у власному досвіді та надихає розвиватись і надалі.

 Замовити флейти можна на сайті моєї майстерні – myflute.org, також раджу підписатись на сторінку @myfluteorg в Інстаграм – там багато цікавої інформації про флейти.

Спілкувалась Оксана Щербина

Фото Олексія Толмачова