У соцмережах не вщухають баталії щодо вчорашніх подій в Запорізькій міській раді. На своїй сторінці у Фейсбук поділився роздумами й запорізький журналіст Сергій Сидоров. На його думку, новоспеченого тимчасового міського голову Анатолія Куртєва можуть зробити «цапом відбувайлом», а «Метінвест» скористається ситуацією, щоб висунути на виборах «свою людину».

Вчора стало відомо, що тимчасово обов’язки міського голови Запоріжжя буде виконувати Анатолій Куртєв від «Слуги народу». Йому 46 років. Працював завідуючим у комунальному підприємстві «Запорізька ритуальна служба», а потім очолив КУ «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради. У 2020 році пройшов до міськради від «Слуги народу». Наступного року його обрали секретарем Запорізької міської ради. Через декілька місяців спалахнув скандал. Володимир Буряк звільнив Куртєва з посади. Причина, нібито, неправдиві відомості в е-декларації. Згодом більшість партій почали ігнорувати сесії місяцями, як наслідок, Буряк пішов на поступки. За висновками постійної комісії міської ради з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції претензій до посадовця немає. 3 вересня чоловіка поновили на посаді. І ось, він вже перебрав на себе функції очільника міста (тимчасово).

Сергій Сидоров спробував спрогнозувати на що очікувати запоріжцям найближчим часом. Далі повністю наводимо текст, щоб читачі могли ознайомитись і зробити власні висновки:

 

А теперь давайте прикинем, что будет после ухода Буряка, накидаем штрихи немножко. И тут не обойтись без параллелей с историей 11-летней давности.
Почти ровно 11 лет назад Кальцев смог, благодаря ресурсу Партии регионов, вынудить Карташова подать в отставку за два месяца до выборов. Сразу после отставки Карташова все депутаты проголосовали за Кальцева, как за секретаря горсовета, он стал и.о.мэра, с шашкой наголо поскакал в избирательную кампанию, быстро покрыл весь город рекламой с собой, красивым и… пролетел, проиграв мэрство Сину. Не только потому что у Вовы был “накопленный” антирейтинг еще с конца 90х и боданий с Поляком, а потому еще, что в его антирейтинг перетекла немалая часть поддерживающих Карташова. Ведь даже до самых тугих дошло, что Усатый съел доброго дедушку Женю и довольно заболтал ногами в его кресле. И эти люди затем голосовали за Партию регионов в горсовет и за Сина в мэры.
Разумеется, история не повторяется дважды, но вот сейчас главная фишка та же – кто окажется виноватым в глазах тех избирателей Буряка, которые за него голосовали, но особо не вникают, кто там против кого на каком уровне. Хороший ведь мэр был, дороги новые, площадочки, автобусы и троллейбусы обновил, в доме крышу починили, что вы мне про какую-то непонятную реформу децентрализации рассказываете, Буряк безо всяких ваших реформ вон сколько сделал!
Так вот на сейчас для них картина очевидная более чем – Буряка задавил Зеленский и эти его местные “Слуги народа”*. Опять же, какой-то мутный чувак из партии Зеленского будет теперь вместо Буряка до выборов в его кресле сидеть – точно Зеленский во всем виноват, негодяй. То есть, Метинвест будет двигать в мэры кого-то, не связанного с СН, чтобы не перебирать на себя негатив. Очередного заводчанина, но вряд ли совсем иногороднего, будет сложно впарить мариупольцев Кисиля и Голтвенко. Насколько мощно другие стейкхолдеры сейчас донесут до бабушки на Калантыровке чистейшую правду, что СН лишь сокпаппеты, а за невинно умученным Буряком стоит Ахметов/Новинский/Метинвест/прочие днецкие, и есть ли у других стейкхолдеров свой кандидат, ради которого это надо доносить, и уже прям сейчас – я не знаю.
Признаться честно, я вообще не знаю, кто в Запорожье хотел бы быть мэром и кому оно нужно на самом деле. Даже когда я во времена всего этого движа читал фисбуки участников баталий, то мне казалось, что Куртеву пост секретаря, не говоря уже про и.о. мэра, нужен намного меньше, чем Регине.
Такие дела.
Нагадаємо, вчора, 29 вересня, під час позачергової сесії депутати проголосували за нових заступників міського голови та керівників справами виконавчого комітету. А також, Володимир Буряк оголосив, що написав заяву про дострокове складання повноважень. За його словами, оскільки він неодноразово потрапляв в лікарню – медики радили поберегти здоров’я.
Фото: Google.com