Сьогодні, 14 жовтня, президент Володимир Зеленський прибув з нагоди святкувань Дня захисників і захисниць до Запоріжжя. На Хортиці він виголосив щиру промову до ліцеїстів та захисників країни. Щоправда, очільник країни трохи заплутався в місцях розташування пам’яток.

Під час своєї урочистої промови на території Національного заповідника Хортиця, Володимир Зеленський часто згадував про сам острів, козацтво, а також Запорозьку Січ.

«Хортиця має сакральне значення для всіх українців. Протягом багатьох століть Хортиця була своєрідним форпостом у боротьбі проти різних ворогів. Саме тут зародився і кувався непереможний дух козацтва, який і зараз допомагає боротися з ворогом. На традиціях українського козацтва сьогодні виховується еліта національного українського війська.

Тут на острові є відомий 700-літній дуб. Біля якого за легендою Богдан Хмельницький збирав військо, а Іван Сірко з іншими козаками писав листа турецькому султану. Цей дуб пережив багато. Сильний вітер ламав його, декілька разів в нього влучила блискавка. Він витримав все. Хай не такий могутній він вигляд має сьогодні, як колись, але він досі стоїть. Це дуже символічно. Символ того, що ніколи не можна здаватись. І хоч сьогодні хлопці з Луганського військового ліцею не можуть повернутись у своє рідне місто, і до рідного закладу, який було зруйновано 2014 року. Ми точно знаємо, що одного дня ви всі разом зберетесь у відбудованому ліцеї. Згадаєте цей день, і обов’язково посадите паросток дуба з Хортиці, – говорить президент.

Варто зауважити, що насправді 700-літній дуб знаходиться не на самому острові. Дерево розташоване у правобережній частині Дніпровського району, в межах колишнього селища Верхня Хортиця. До того ж за легендою кошовий атаман Сірко написав листа турецькому султану Мехмеду IV «зо всім кошом запорозьким» на Січі.

Фото: Google.com