Пляж та купання на відкритому повітрі у більшості жителів Запоріжжя асоціюються виключно з літом та теплом. Але в нашій країні є й такі місця, купальний сезон на яких триває цілий рік. І купатися тут у холодну пору року пропонують не в морі, яке охололо, а в цілющих термальних джерелах, вода в яких завдяки природним особливостям залишається гарячою незалежно від сезону і погоди. Про це пише myzp.info.

Адже найвідоміші з гарячих джерел Південної України знаходяться зовсім поруч, у сусідній з нами Херсонській області – на Арабатській Стрілці та на околицях Залізного Порту.

Термальні джерела на Арабатській Стрілці

У другій половині минулого століття на Арабатській Стрілці шукали родовища нафти та газу. Але замість них із пробурених свердловин ринула бурого кольору гаряча вода, джерелом якої виявилося підземне озеро, що залягає на глибині близько півтора кілометра. Аналіз води показав, що її колір обумовлений високою концентрацією йоду, брому, іонів натрію та ряду корисних мікроелементів. Виходячи на поверхню, вона має температуру близько +45-75 ° С, яка залишається стабільною незалежно від пори року.

Що робити зі знахідкою тоді не знали, і свердловини просто законсервували. Серед місцевих жителів тим часом активно поширювалися чутки про цілющу воду, яка перебуває буквально у них під ногами. І за кілька років люди самовільно відкрили кілька свердловин і вирили поруч стихійні басейни для занурення.

Сьогодні на Арабатській Стрілці діють три гарячі джерела, розташовані на околицях села Генгірка, а також у селах Щасливцеве та Стрілковому. На базі першого працює водолікарня «Гаряче джерело» ― єдиний у регіоні заклад такого типу, де проводять лікувально-оздоровчі процедури з використанням термальної води. Але вона функціонує лише в теплу пору року – з травня до вересня.

Інші два гарячі джерела на косі донедавна так і залишалися стихійними місцями відпочинку та оздоровлення із вкрай скромною інфраструктурою або зовсім без неї. Але зараз на їхньому місці облаштували повноцінні спа-комплекси.

«Територія здоров’я» в Щасливцевому

«Території здоров’я» – це сучасний термальний комплекс з рекреаційною інфраструктурою, який був створений на базі гарячого джерела за кілька кілометрів від Щасливцевого, раніше відомого як свердловина №25 і являв собою яму з термальною водою. Він складається з двох зон: загальної та VIP. У загальній зоні працює три басейни з водою різної температури. Біля кожного стоять дерев’яні лежаки, лавки для відпочинку, роздягальні та навіси. На території є великий екран, де демонструються розважальні відео.

VIP-зона термального комплексу є невеликою обгородженою територією з прямокутним басейном, заповненим термальною водою. По його периметру облаштовано зону відпочинку з шезлонгами, тіньовими навісами та альтанками.

Благоустрій «Території здоров’я» триває, але вже зараз гостям доступні душові з прісною водою, камери зберігання, пункти підзарядки мобільних пристроїв та інші зручності. Поруч працюють дитячі атракціони.

Час роботи: з 08:00 до 21:00.

Вартість відвідування: загальна зона – 20 грн, VIP-зона – 120 грн. Дітям до 12 років безкоштовно.

«Арабатські терми» у Стрілковому

Третє з діючих гарячих джерел Арабатської Стрілки знаходиться за селом Стрілкове, найбільш віддаленим від початку коси. Цю свердловину розконсервували відносно нещодавно — 2015 року. Як і в Щасливцевому, тут був виритий стихійний, схожий на невелике озеро, басейн із мінімальною інфраструктурою: саморобними дерев’яними спусками, парою лавок та єдиною роздягальнею. Поруч за окрему плату можна було скористатися контрастним душем та послугами масажиста.

У 2020 році «народну» яму засипали і за кілометр від неї обладнали сучасний термальний басейн з дерев’яними настилами, зручними та безпечними спусками, шезлонгами та двома маленькими басейнами, один з яких дитячий. Він став основою спа-комплексу «Арабатські терми», куди, крім нього, увійшли розташоване поряд гліцеринове озеро та облагороджений берег затоки Сиваш.

Інфраструктура комплексу включає просторі кабінки для перевдягання, у тому числі теплі, актуальні в холодну пору, камери зберігання, комфортні душові, туалети, душ Шарко, альтанки для відпочинку, фуд-зону, стоянку для авто. І вона продовжує розширюватися: найближчим часом на території «Арабатських терм» має з’явитися водолікарня, невеликий готель, плавальні басейни та тенісний корт.

Час роботи: з 08:00 до 22:00. до 22:00 – 200 грн.

Вартість відвідування: з 08:00 до 09:00 – 100 грн (з можливістю відпочивати до 11:00), з 09:00 до 22:00 – 200 грн. Для дітей віком до 12 років вхід безкоштовний.

Гейзер на околицях Залізного Порту

Гарячі джерела Арабатської Стрілки найвідоміші, але не єдині на українському півдні. Там же, на Херсонщині, є гейзер, у народі відомий як «Гарячий ключ». Він знаходиться недалеко від села Облої, розташованого за три десятки кілометрів від популярного чорноморського курорту Залізний Порт.

На його базі облаштований цілий комплекс для відпочинку та оздоровлення. Він включає дві купелі, заповнені насиченого бурого кольору гарячою водою, багатою на йод і бром.

Час роботи: з 07:00 до 23:00.

Вартість відвідування: 100 грн. за 2 години. Дітям віком до 5 років – безкоштовно.

Показання та протипоказання

І тим, хто їде на термальні джерела, щоб випробувати незабутні відчуття від розмаїття прохолодного повітря та гарячої води, і тим, хто має на меті оздоровитися, варто знати, що приймати термальні ванни потрібно дозовано та з обережністю. До таких спа-процедур є як показання, до яких насамперед відносяться захворювання шкіри, опорно-рухового апарату та нервової системи, так і протипоказання, зі списком яких можна ознайомитися на сайті arabatka.ua.

Враховуючи, що на жодному з цих джерел не чергують медики, які могли б надати рекомендації щодо правильного застосування термальної води, перед поїздкою краще проконсультуватися зі своїм лікарем. Так чи інакше, слід знати, що перебувати в басейні з гарячою мінеральною водою можна максимум 20 хвилин, інакше є ризик замість оздоровчого, отримати зворотний ефект, нашкодивши здоров’ю. А дітям молодше 7 років такі процедури зовсім не рекомендовані.

Одним словом, поїздка до гарячих джерел – це чудова можливість урізноманітнити дозвілля восени та взимку, отримати нові враження, відпочити та оздоровитися.