Завдяки компанії Expolight про український архітектурний світловий дизайн не просто дізналися у всьому, але й відзначили на престижному конкурсі. Серед проєктів, які високо оцінила професійна спільнота, є й лазерно-проєктне шоу встановлене у Запоріжжі.

На всесвітній премії LIT Lighting Design Awards зі штаб-квартирою у Лос-Анджелесі українська компанія Expolight отримала першість одразу в 5 номінаціях, також ще 5 були відзначені особливою відзнакою журі. Це новий рекорд, який вдалось здобути компанії з України, що спеціалізується на архітектурному світловому дизайні. Про це розповів на своїй сторінці у Фейсбук засновник, дизайнер і артдиректор Expolight Микола Каблука.


Спеціальну відзнаку журі отримав об’єкт встановлений на о. Хортиця – лазерне шоу, яке було відкрите у Запоріжжі 14 жовтня.

Зауважимо, запоріжці не так палко тішились новій локації на заповіднику. Активісти вважають, що яскраве мерехтіння може відлякувати птахів. Олексій Толмачов як приклад навів, що у сільському господарстві використовують лазери для відлякування птахів. Навіть писали відповідну петицію до президента Володимира Зеленського з вимогою не допустити перетворення Хортиці на Діснейленд.

Після цього лазерне шоу було тимчасово припинено, щоб орнітологи могли добре вивчити це питання і дослідити, який вплив має лазерне шоу на пернатих.

Вартість об’єкту десять мільйонів гривень. Такий подарунок на День міста зробив запоріжцям
ПАТ «Запоріжсталь». За задумом авторів, лазерну проєкцію на Кургані Єдності, дніпровських порогах та у небі можуть запустити усі охочі, за допомогою мобільного додатку та QR-коду, який буде розміщено на території музею. Воно поєднує три світлових компоненти: лазери, які роблять графіку на небі; складний перманентний 3 д-меппін на 16-ти метровому кургані, зшитий з 9-ти проєктор в одну картинку; графіка спеціальними лазерами на порогах, які виступають з води.

Фото зі сторінки у Фейсбук Миколи Каблука