Сьогодні, 16 грудня, на сьомій позачерговій сесії Запорізької обласної ради восьмого скликання депутати вирішили звернутись до Верховної Ради України з проханням не ратифікувати Стамбульську Конвенцію. Багатьох налякало слово гендер.

Депутат від фракції “Опозиційний блок” Олексій Кравчун подав проєкт «Про звернення депутатів Запорізької обласної ради до Верховної ради України про необхідність захисту традиційних сімейних цінностей українського народу». В документі не заперечують важливість Стамбульської Конвенції, яка покликана зупинити будь-які види насильства стосовно жінок і дівчат. Втім їх відлякує слово «гендер».

На думку автора, Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьби з цими явищами може нашкодити інституту сім’ї в Україні.

Водночас нам також варто захистити Україну від зневаження традиційної сім’ї як союзу жінки і чоловіка, що вказано у статті 51 Конституції України; від розмивання поняття статей шляхом офіційного запровадження терміну «ґендер», який дотепер не має чіткого юридичного визначення.

Нардепів Верховної Ради проситимуть просто враховувати положення і рекомендації Конвенції, але не ратифікувати. З 78 присутніх депутатів на сесії, 49 проголосували «за». Рішення прийнято. Депутат від «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» Сергій Кальцев вимагав, щоб було оприлюднено списки хто, як голосував. Мовляв, нехай народ баче.

Зауважимо, нещодавно (з 25 листопада до 10 грудня) по всій Україні, включно із Запоріжжям, проводилася кампанія «16 днів проти насильства». Громадянам розповідали наскільки важливо запобігти злочину. Щороку від насильства в Україні страждає понад 150 тисяч жінок. За даними Нацсоцслужби, тільки за перше півріччя поточного року від жінок надійшло 86 955 звернень з приводу домашнього насильства. Для порівняння, 14 564 – звернень від чоловіків і 1778 – від дітей.

Стамбульська конвенція встановлює універсальні правові стандарти й гарантує права жінок й дівчат на захист. В договорі вказується, які дії повинні бути криміналізованими країнами-учасницями: фізичне, психологічне, статеве насильство, переслідування, примусові аборти і стерилізація тощо. Чоловіки також можуть потерпати від насильства, тож Конвенція захищає всіх потерпілих.

Для довідки: Стать – біологічне поняття. Її найчастіше пов’язують з генітальною будовою, репродуктивною системою та хромосомним набором. Гендер – це те як себе ідентифікує людина та як до неї ставиться суспільство (наприклад, чоловік чи жінка).

На головній – фотоілюстрація