28 березня з’явилася інформація про викрадення відомої запорізької журналістки Ірини Дубченко, яка на той момент знаходилася в смт Розівка Запорізької області. Відтоді від Ірини не було жодної звісточки.

Деякий час Ірина Дубченко мешкала в Розівці, доглядала там за родичкою (бабусею). Виконувала журналістський обов’язок дистанційно. Займала активну проукраїнську позицію. 26 березня вона повідомила своїм рідним, що до неї прийшли озброєнні ДНРівці з обшуками. Сказали, що їм відомо про діяльність жінки як волонтерки та журналістки.

«Звинуватили у співучасті та укритті наших військовослужбовців ЗСУ

А вже 28 березня мої батьки поїхали до Розівки, щоб забрати сестру. Вдома її не було, сусіди казали, що нічого не знають та не бачили.», – повідомила у соціальних мережах сестра Ірини Дубченко Олександра Дубченко.

Так званий «комендант» Розівки розповів, що Ірину Дубченко відвезли до Донецька для проведення «слідчих дій». В Ірини є 4-річна донечка, яку встигли вивезти з Розівки в безпечне місце до приходу окупантів.

«Коли в неї проводили обшуки, то побачили речі малої дитини. Вона підтвердила, що то її дочки. На що військові заявили, що якби не дитина, її б постріляли на місці»

Журналісти RegionNews звернулися до Олександри Дубченко, щоб дізнатися чи виходила на зв’язок Ірина або ДНРівці висували свої умови? Стало відомо, що за всі ці дні нової інформації так і не надходило.

Родичі б’ють на сполох. Вважають, що тільки завдяки суспільному резонансу можна звільнити журналістку з полону. Олександра у відео звернулася до Президента України Володимира Зеленського та міжнародної спільноти з проханням долучитися до порятунку.

«Благаю, поверніть мою сестру, люблячу маму, улюблену доньку та відомого і принципового журналіста!!!»

Також долучилися колеги журналістки, які пропрацювали з нею пліч-о-пліч багато років. У соціальних мережах вони розмістили відповідні дописи:

Зауважимо, за інформацією ІМІ станом на 24 березня 2022 року росія вчинила 148 злочинів проти журналістів та медіа в Україні з 24 лютого до 24 березня. З кожним днем злочинів стає дедалі більше. Окупанти ведуть цілеспрямоване «полювання» на представників медіа.