У 2022 році через повномасштабне вторгнення фашистсько-окупаційних військ рф на територію України Одеська область залишається єдиним місцем, де можна відпочити хоча б біля моря. Бо пляжний відпочинок тут заборонено. А купання у морі так тим більше. Через війну відпочиваючих дуже мало. Та й туристичний бізнес працює зовсім інакше. Про те, як справи на курортах Одеської області, пише видання «Голос Запоріжжя».

 Відпочинок біля Чорного моря з обмеженнями

Під час війни в Одесі відпочинок на пляжах заборонено. Пов’язано це насамперед із мінною небезпекою. Бо до берегів Одеси вже неодноразово підпливали зірвані штормом ворожі міни. Звичайно, минулого разу їх оперативно знешкодили сапери ДСНС та військові, але це зовсім не означає, що наступного разу пощастить знову.

Саме тому за рішенням місцевої ВДА всі пляжі закриті та обнесені огорожею.

Сьогодні приїжджих у місті багато, проте більшість із них — це біженці. Звичайно, є серед них і ті, хто не шкодує грошей на розваги. Але таких мало.

Одеські готелі працюють, проте гостей практично немає. Деякі з них мають свої басейни з видом на море та приватні «пляжні» зони з шезлонгами.

Працюють також пляжні клуби Аркадії та Ланжерона, які також обладнані соляріями та видовими басейнами. Плюс обидва одеські аквапарки. Кафе та ресторани відкриті лише вдень. Після 9 вечора місто завмирає, а вулиці стають порожніми.

При цьому, оскільки далеко не всі одесити та гості міста можуть собі дозволити відпочинок у пляжних клубах, найвідчайдушніші з інших долають огорожі та йдуть на пляжі – відпочивати та купатися у морі. Тільки потім з ними розмовляє поліція.

Найхитріші їдуть на безлюдні пляжі Затоки, Кароліно-Бугаза, Грибівки та інших приміських курортів. Але такі хитрощі дуже часто закінчуються плачевно. 11 червня, наприклад, на пляжі у тій самій Грибівці на міні підірвався купальник.

Де погуляти в Одесі

Якщо у вас немає фінансів для розкішного відпочинку ресторанах, клубах та аквапарках, прогулянки Одесою стануть гарною альтернативою. Місто дуже мальовниче, і тут є що подивитися.

Найпопулярніші місцеві локації це:

  • Привіз;
  • Вулиця Дерибасівська;
  • Потьомкінські сходи ;
  • Пам’ятник Дюку де Рішельє (обкладений зараз мішками з піском);
  • Стамбульський парк;
  • Грецький парк;
  • Воронцовський палац;
  • Тіщин міст;
  • І Одеська опера.

Крім того, незважаючи на війну, продовжують працювати музеї, галереї, приватні театри. Загалом, за хорошого бажання зайнятися буде чим.

 Курорти в Одеській області

На Одещині курорти зараз діляться на дві умовні частини — до Дністровського лиману та за ним.

До початку військових дій через лиман було лише два шляхи: через Дністровський міст та через КПП «Маяки». З початку війни міст понад десяток разів обстріляли військові російського рейху. Однак він досі стоїть, хоча його частина зруйнована. Але треба розуміти, що руху мостом у бік Затоки поки що немає. З 21 травня для чоловіків віком від 18 до 60 років, які не прописані в регіоні, також запроваджено заборону на проїзд через КПП «Маяки» трасою «Одеса — Рені».

Що відбувається на Одещині зараз

Курорти з правого боку Дністровського лиману:

Місто Вилкове опинилося в зоні боїв за визволення острова Зміїний. Через відсутність бомбосховищ місцевим мешканцям доводиться ховатися у лісі під час повітряної тривоги. Туристів у місті також немає. Лише іноді приїжджають порибалити одесити.

Також слід зазначити, що через скупчення вантажних суден, які не можуть безпечно вийти в Чорне море, екологічна ситуація в Дунаї помітно погіршилася.

Населений пункт Приморське також виявилося втягнутим у військові дії у боротьбі за острів Зміїний. Пляжі тут заміновані.

У Расейці, щоб уникнути висадки ворожого десанту, пляжі теж заміновані. Також розібрано всі пішохідні мости, які ведуть через озеро Сасик до морського узбережжя.

Курорти Кароліно-Бугаз та Затока до початку війни були одними із найпопулярніших місць відпочинку в Україні на березі Чорного моря. Проте через пошкоджений ракетами Дністровський міст виявилися розділеними. Пляжі закриті. Однак деякі пансіонати та готелі вже працюють і чекають на гостей. Внаслідок ворожих обстрілів кілька прибережних готелів було зруйновано. І загроза російських ударів досі залишається високою.

Перлина Бессарабії, місто Білгород-Дністровський теж залишилося без туристів.

Курорти з лівого боку Дністровського лиману:

Нещодавно російські окупанти ракетами обстріляли порт Чорноморська. Але, як виявилося, відпочиваючих це особливо не налякало. Оскільки це місто славиться своїми «куренями» — дачами, збудованими на місці човнових гаражів прямо на березі моря. Через підземні води та порушення правил містобудування там дуже часто трапляються зсуви. Іноді цілі вулиці з «куренями» зносить. Тому людину, яка купила собі нерухомість у такому районі, вже нічим не налякати, і бажання відпочити біля моря теж нікому не під силу відбити. Крім, звичайно, військкомів із повістками.

Грибівка зі своїми дикими пляжами все ще манить одеситів та гостей регіону. Однак, як ми вже вище повідомляли, такий відпочинок часто закінчується трагічно.

Кілька громадських, приватних та диких пляжів є у Фонтанці та Крижанівці. На громадських пляжах заборона купання більш-менш дотримується, приватні пляжі ніхто не контролює, а дикі — тим паче. Тому вони найчастіше переповнені відпочиваючими.

Як наслідок, відпочинок біля моря в Україні під час війни можливий. Але з деякими обмеженнями. І поки що єдиний регіон, де надають таку можливість, — це Одеська область. Тут кожен може знайти собі відпочинок до душі та по кишені. Але не слід забувати, що в Україні все ще триває війна. І російські окупанти не перестають випускати ракети по наших містах. Це стосується й Одеси із курортними передмістями.