Мешканка Мелітополя розповіла, що місцевих залякують. Вимагають, щоб батьки віддавали неповнолітніх у школи, інакше погрожують забирати дітей. Але попередньо ще треба зробити російський паспорт.

Центру журналістських розслідувань жінка розповіла, що після окупації (до січня 2023 року) її дитина не ходила до місцевих навчальних закладів, які зараз тимчасово знаходяться під контролем російських військових. Терористи все більше почали вдаватися до шантажу. Погрожують забирати дітей у батьків.

Тож жінці довелося йти до школи. Там їй пояснили, що все не так просто:

«В школі мене попередили, що для вступу дитини мені потрібно підписати погодження на надання пакета документів, а дитині – пройти співбесіди-консультації з вузькими спеціалістами, наприклад психологом, та пройти медогляд. І якщо в медогляді чи консультації психолога я нічого крамольного не бачу, то з документами виявилася проблема. Адже найперше, що необхідно, – це російський паспорт в обох батьків, якщо сім’я повна».

На ТОТ росія перейшла до примусової паспортизації українців. Подібне беззаконня держава-терорист вже давно практикує (наприклад, Південна Осетія, Крим тощо).

Також, чинний міський голова Мелітополя – Іван Федоров, повідомив, що першочергово росіяни примушували відмовлятися від українського громадянства мелітопольців, які пішли на співпрацю.

«Рашисти змушують українців, що пішли працювати на окупантів, відмовлятися від українського громадянства. Загарбникам на тимчасово окупованій території Запорізької області недостатньо проводити примусову паспортизацію. Тепер, за даними Генштабу, вони змушують працівників “державних установ”, які отримали громадянство рф, відмовитись від українського громадянства у письмовій формі. Що ж, колаборантів, які першими побігли за нікчемним папірцем, попереджали, що нічим добрим це не закінчиться. “Паспорт” рф приносить не права, а обов’язки і обмеження. Про це варто пам’ятати», – пише він у своєму офіційному Телеграм-каналі.

24 лютого російські війська почали повномасштабний наступ. Загарбникам вдалось тимчасово окупувати частину Запорізької області (зокрема – Мелітополь). Спозаранку мелітопольці прокинулися від потужних вибухів. Росіяни бомбардували місцевий аеродром. Вибухи лунали декілька днів. Пізніше з’ясувалося, що місто окуповано.

Нагадаємо, на думку спеціаліста з безпеки – Костянтина Грінчика, на початку повномасштабного вторгнення в Україні евакуація не проводилася належним чином. Поступово влада почала робити висновки.