24 лютого близько 4:00 відбулося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Ряд міст, селищ та сіл опинилися в окупації. Українські військові поступово їх звільняють, наша перемога беззаперечна. Однак зараз переселенці, громадяни, які залишилися на ТОТ, опинилися в непростих умовах. Багатьом важко зорієнтуватися.

В пресцентрі УКМЦ, під час пресконференції «Як жити і працювати в умовах окупації і на вільній території України в правовому полі голосами ВПО Мелітополя», спробували розібратися у ситуації.

Фото пресслужби УКМЦ

 

Фото пресслужби УКМЦ

«23 лютого мер Мелітополя запевняв громадян, що їм немає чого боятися. Військові залишать місто, все буде тихо. Того ж дня, на пункті роздачі зброї, де формувалася наша територіальна оборона, люди отримали на руки усього 118 автоматів. Нам сказали приходьте завтра. А завтра було 24 лютого. І що? Всі роз’їхалися. Зайшли росіяни, постріляли біля СБУ. На сьогодні ми не знаємо про долю хлопців, які там знаходилися. Всі мовчать. У Мелітополі зараз більше російських військових, ніж місцевого населення. Того вони й говорять, що росія там назавжди. Але місто все одно звільнять, ми туди повернемося», – розповідає президент БФ «Україна для дітей» Олексій Бескупський.

На початку зустрічі присутні обговорювали евакуацію населення. На думку ексрадника міністра надзвичайних справ, колишнього керівника штабу ЦО України з питань евакуації у військовий час Костянтина Грінчика, вона не приводилася належним чином. Причина – правовий вакуум стосовно підготовки системи цивільної оборони та евакуації населення у випадку війни.

Фото пресслужби УКМЦ

«Після Будапештського меморандуму систему цивільної оборони України фактично ліквідували, натхненником чого був пан Медведчук. У 2002 році була розроблена програма демілітаризації України, коли почали знищуватися арсенали. У 2004 році замість ЦО з’явилося поняття “цивільний захист” – служба, зосереджена на надзвичайних ситуаціях мирного часу. З 2014 року я мав зустрічі на різних рівнях аж до радників президента України та РНБО щодо негайного відновлення системи ЦО. Остання моя зустріч на цю тему була 3 лютого 2022, коли я раднику Данілова спрогнозував усе, що зараз відбувається, аж до блекаутів», – слова Грінчика.

Він продовжив, що:

«Після 24 лютого евакуація була провалена, під різними приводами й виправданнями. Але евакуація має проводитися не під час, а до небезпеки. Але з 2005 року вся ця система вихолощувалася!.. Евакуація повинна відбуватися при загрозі бойових дій. Перед нею має відбуватися розосередження установ і закладів. Але в Мелітополі під окупацією залишилося скіфське золото, наприклад. За такі речі має наставати персональна відповідальність».

Разом з тим, влада потрохи вчиться на помилках:

«Населення все більше попереджають, що краще евакуюватись. На жаль, влада часто не розуміє, що це значить. Це не просто “бери валізу і їдь у безпечне місце” – це організація переміщення та супровід розміщення людей у безпечному місці. В багатьох випадках людей не евакуювали – а просто випхали», – завершив спеціаліст з безпеки.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року мелітопольці прокинулися від потужних вибухів. Згодом стало відомо, що місто окуповано російськими військами. Попри смертельну небезпеку місцеві мешканці виходили на численні мітинги під синьо-жовтими прапорами. 11 березня 2022 року окупанти викрали міського голову Івана Федорова, який не йшов на співпрацю. 16 березня чоловіка звільнили. Зараз посадовець знаходиться на підконтрольній Україні території.

Умови в окупації стали нестерпними. Людям не вистачало продуктів, ліків, неможливо було зняти гроші з банкоматів. Росіяни досі тероризують населення.

На головній – фотоілюстрація

Читайте також: ІНТЕРВ’Ю НА ВІДСТАНІ ПОНАД ДВІ ТИСЯЧІ КІЛОМЕТРІВ. Мешканка Запорізької області розповіла, як тікала від війни разом із дитиною.