Президент України Петро Порошенко зустрівся із журналістами центральних телеканалів та відповів на низку запитань, що зараз турбують суспільство, про це повідомляє прес-служба президента.

Найбільш поширеними питаннями, після оприлюднення указу про введення воєнного стану є – навіщо він потрібен, що буде відбуватися та чому саме зараз, а не 5 років тому?

За словами Глави держави, зараз існують великі ризики відкритої атаки на Україну, в першу чергу, з боку Азовського моря. Введення воєнного стану дасть можливість підготуватися до оборони як слід, провести ротації, змінити місця дислокації та інші заходи, що нададуть можливість оперативної реакції на події та якісної оборони кордонів.

«Мета цього воєнного стану – показати, що противник заплатить дуже високу ціну, якщо він вирішить напасти на нас, і що це буде як холодний душ, який зупинить  божевільних, які мають плани атакувати Україну. І якщо агресії не буде, вважайте, що мета цих дій досягнута», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також наголосив, що його повноваження не розширюються. «Президент має виключні конституційні повноваження щодо, в тому числі оборони країни в рамках 106 статті Конституції. Це пряма конституційна відповідальність Президента, який має захистити країну», – сказав він.

Президент також зазначив, що всі ці заходи носять виключно можливий або превентивний характер: «Для чого? Якщо відбудеться агресія – мені буде потрібно хвилини для того, щоб організувати ефективний захист України».

За його словами, вже зараз відбуваються наради в Міністерстві оборони і в Генеральному штабі із залученням всіх представників сектору безпеки і оборони для того, щоб вибудувати оборону України в рамках прийнятих рішень, в рамках Указу Президента.

Президент також послався на документ, підготовлений за даними розвідки.

«Це є цілком таємний документ, але можу наголосити вам, що вздовж кордону з чітким поставленням позицій: хто організовує диверсії, хто організовує кібератаки, якими будуть засоби щодо блокування Збройних Сил України, які перекинуті, в тому числі повітряна розвідка, літаки для забезпечення всіх видів розвідки. Це відбувається прямо зараз», – зазначив він.

Глава держави також наголосив, що на час дії Указу військові адміністрації не будуть створюватися, а будуть створюватися лише штаби оборони.

«Для організації підготовки територіальної оборони: перевірка резерву, перевірка можливостей по мобілізації, перевірка технічного стану. Буде передислоковано частину військ, буде скорочено бойове злагодження, буде скорочено перебування у пунктах постійної дислокації і висунення на кордон для того, щоб одразу ж організувати ефективний захист».