Цієї осені Запорізьку область сколихнув скандал – у Василівці збираються збудувати центр адміністративних послуг на місці масового поховання людей, яке маю історичну цінність, пише Форпост.

В місці, яке обрали для зведення Центру «Дія», поховані члени родини Попових, тієї самої, яка звела Замок Попова і свого часу дала потужний поштовх для розвитку цієї території, а також є поховання загиблих у Другій Світовій війні.
Увагу на проблему звернув екс-керівник Василівського музею-заповідника «Садиба Попових» Валерій Стойчев. За словами історика, адміністративні послуги збираються надавати на місці зруйнованої церкви Святих Апостолів Петра та Павла, де поховані члени родини Попових.

“Нинішня влада, гарно перейняла спадок радянського союзу і продовжує культивувати ідею руйнації історичної пам’яті, знищення нашої самоідентифікації, яка тільки зароджується. Будівництво нових споруд на землі яка має важливе культурно-історичне значення – вандалізм. Таке зневажливе ставлення до поховань – обурює”, – підкреслює Валерій Стойчев.

Останні декілька років віцепрем’єр-міністр та міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, намагається зробити життя у всіх куточках країни простішим завдяки діджиталізації. Міністерство цифрової трансформації відкриває центри надання адміністративних послуг по всій Україні. Але така потрібна ініціатива знищується на місцях через недоброчесних можновладців – ця історія яскраво демонструє, кому краще не довіряти подібні проєкти.
Головним лобістом будування стала нардепка Юлія Яцик, яка заправляє у Василівському районі руками своєї сестри Наталі Кругляк. Ще не збудований ЦНАП потрапляє у скандал за скандалом – спершу був обраний підрядник, який запропонував проєкт на 3 мільйони дорожчий за інших конкурентів. Тепер новий провал – із місцем будівництва. У Василівці достатньо землі для забудови, але чомусь було обрано саме цю ділянку землі, яка має історичну та моральну цінність.


Після численних зауважень виборців про те, що не можна будувати ЦНАП на кістках, Юлія Яцик замість того щоб розібратися та припинити аморальне будівництво, почала активно відвертати увагу на інші об’єкти в районі. Тим часом на місці майбутнього центру адміністративних послуг вже стоїть будівельна техніка і навіть почалися роботи. Але головний лобіст забудови, скандальна нардепка Юлія Яцик не поспішає дати пояснення щодо ситуації хоча б на своїй сторінці у соцмережах.
Будівництво триває незважаючи на те, що тендер на нього ще навіть не завершено – його процедуру призупинено через скаргу. Певно забудовник занадто впевнений у всевладності своїх «покровителів».

Нехтуванням до цього питання, і прагненням перевести увагу в інший бік, Юлія Яцик демонструє свою неповагу та вседозволеність у районі, від якого обиралася. А що ж буде далі? Місцеві жителі вже обговорюють інші «амбітні» плани депутатки. Будівництво центру адміністративних послуг це лише «квіточки». В майбутньому нардепка планує знести приватний сектор та розбудувати транспортну розв’язку через центр Василівки для запуску потоку транзитних фур.
Мабуть, це початок серіалу “Бариня” у Василівці. Певно Юлія Яцик вже настільки звикла, що можна все вирішити, якщо ти нардеп, або маєш зв’язки з криміналітетом. Тож забудова на кістках людей та байдужість до думки своїх виборців – це зовсім не проблема.
Поки ж місцева влада Василівки поквапилася відвести скандал від Юлії Яцик та зробила заяву, що котлован на місці масового поховання риють зовсім не для ЦНАПу, а для ремонту інженерних мереж. Хоча за оцінками фахівців – все виглядає саме як котлован для великого об’єкта.