Тільки-но ремонт плотини ДніпроГЕСу був завершений, а вже видніється невеличка ямка посеред дороги. Що кажуть виконавці? Маємо, що маємо! Але тема цієї статті зовсім не про це.

24 вересня 2019 року у соціальній мережі  Facebook з’явилося відео, на якому чітко видно як робітники утилізують сміття після ремонту. Замість того, щоб все це цивільно вивезти у призначені для цього місця, будівельні відходи(шматки асфальту, пил і т. д.) просто скинули з мосту прямо в річку Дніпро. Реакції від правоохоронних органів не було ніякої. Але ж тут дійсно все говорить про кримінальну відповідальність.

«Площа басейну Дніпра в межах України становить понад 290 тисяч кв. кілометрів. Водою Дніпра користується близько 70% населення країни. Лише ці дві цифри підтверджують критичну важливість цієї річки для українців. Запоріжжя – ЄДИНЕ місто в Україні, яке не має альтернативних джерел водопостачання. На 100% водою запоріжців забезпечує лише р. Дніпро. Чи варто казати, що ми маємо пильнувати її здатність давати нам воду чи не більше за всіх?!», – Ірина Пірогова, еко активістка міста Запоріжжя.

До виконавця ремонтних робіт – компанії «Укргідроенерго», м.Запоріжжя, було надіслано інформаційний запит. З проханням побачити копії документів, які свідчать про точний розподіл коштів на цей ремонт. А саме сума, яка начебто була витрачена на прибирання відходів. Вартість якісного прибирання повинна бути нечималенька. Але те, що ми бачимо на відео, зовсім про це не свідчить.

«Це просто забруднення – це справжнє дикунство!  Дніпро неабияк потрепає від забруднень, які мають антропогенний характер – тобто в результаті господарської діяльності людини. Крім того, у Дніпро скидаються тисячі млн кубометрів забруднених стоків, численні хімікати та пестициди від сількогосподарської діяльності», – Ірина Пірогова.

Мета цієї статті – привернути увагу більшої кількості людей на цю ситуацію, а також правоохоронні органи, які, згідно з законом, повинні покарати винних.

«Природа не є пріоритетом для наших можновладців. Хапнути, нагадити  і не думати ні про що. Ні про себе, ні про інших людей, ні про дітей своїх», – Ірина Пірогова.