Нещодавно до Запоріжжя доставили першу партію вакцин Oxford/AstraZeneca – 24 тисячі доз. Сьогодні, 25 лютого, під час брифінгу заступниця голови облдержадміністрації Злата Некрасова та директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич анонсували початок першої хвилі вакцинації, повідомляється на сайті ЗОДА.

Зауважимо, що вакцина Oxford/AstraZeneca розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанію AstraZeneca. Виробляється на потужностях Serum Institute (Індія), де має локальну назву Covishield. Препарат схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія.

Першочергово вакцинують працівників мобільних бригад з імунізації, медичних працівників 21 ковідного госпіталю області, які чергують біля інфікованих. Півтори тисячі медиків дали згоду добровільно пройти щеплення. Координаторка з вакцинації обласного лабораторного центру Марина Колерова повідомила, що охочих лікарів вакцинуватися значно більше, проте їх вакцинація відтермінована на пів року через те, що вони вже перехворіли на коронавірус.

Перед початком вакцинації у багатьох громадян почало виникати безліч питань: чи обов’язкова вакцинація, чи потрібно вакцинуватися людям, які перехворіли? На ці та багато інших питань журналісти поговорили в етері телеканалу «Алекс».

На головній – фотоілюстрація