В умовах підготовки до опалювального сезону 2021/22 український експерт Володимир Фесенко звернув увагу українців на важливий нюанс. Підготовка до опалювального сезону повною мірою тепер залежить від органів місцевого самоврядування, першочергово – від міських голів. Формування тарифів також.

Від 7 липня 2021 року, згідно з рішенням НКРЕКП, повноваження з формування тарифів на тепло в опалювальному сезоні 2021-2022 рр. передані місцевим органам влади. Це – фактична децентралізація тарифів. Фесенко зазначає, що відтепер відповідальність за неефективний менеджмент і безгосподарність буде виключно в місцевій площині.

“Зараз в умовах децентралізації підготовка до опалювального сезону повною мірою залежить від відповідальності органів місцевого самоврядування, в першу чергу – мерів. Згідно з рішенням НКРЕКП від 7 липня 2021 року, повноваження з формування тарифів на тепло в опалювальному сезоні 2021/2022 були передані місцевим органам влади. Фактично, було ухвалено рішення про децентралізацію тарифів на тепло” – вважає Фесенко.

Експерт називає це рішення політично та економічно вмотивованим, оскільки держава не може нести відповідальність за неефективний менеджмент і безгосподарність на місцях.

“Склалась парадоксальна ситуація. Борги перед НАК «Нафтогаз» стабільно зростають, але місцеві органи влади замість того, щоб вкладати в енергоефективність та заміну тепломереж, що прямо впливатиме на ціну опалення, піаряться на лавочках, парках і скверах. Такий підхід проявлявся у деяких обласних центрах, де міська влада не надавала фінансову підтримку для підприємств теплокомуненерго, що минулого року призвело до загрози зриву опалювального сезону в цих містах” – пише експерт.

Він також заявив, що якість нового опалювального сезону, по суті, буде перевіркою мерів на профпридатність.

“Пофарбовані лавки та нові гойдалки у дворах явно не обігріватимуть квартири взимку, а от гарячі батареї та нові тепломережі городяни точно оцінять. За тепло у квартирах українців будуть відповідати мери та міські ради, і мешканці міст мають про це знати” – додав пан Володимир.

Зазначимо, останні декілька років у Запоріжжі не вдається вчасно розпочати опалювальний сезон. Або відкладається дата, або тепло отримують не всі будинки одразу. Наприклад у 2019 році, напередодні початку опалювального сезону, через відсутність актів готовності, понад 400 житлових будинків були не готовими до опалення. Чого очікувати в опалювальному сезоні 2021/2022 рр. покаже час.