На березі Азовського моря було виявлено трьох дельфінів азовка. Попередньо, під час огляду не знайдено ознаків, що рибу виловили з моря. Встановлюється причина смерті.

Про це повідомляє пресслужба Азовського рибоохоронного патруля.

22 жовтня близько 16:00 рибоохоронний патруль знайшов трьох мертвих дельфінів на березі Азовського моря в районі села Миронівка, Мелітопольського району, що на території Приазовського національного природного парку. Довжина азовки – 1,5 м, 1,3м та 1,52 м, приблизна вага – 30 кг, 35 кг й 36 кг.

На місяці події співробітники Приазовського національного природного парку склали карту викиду дельфінів азовка. Наразі з’ясовуються всі обставини.

Громадянам нагадують:

Статтею 47 Закону України «Про тваринний світ» передбачено створення регіональних центрів порятунку та реабілітації диких тварин». З метою організації й забезпечення практичного виконання комплексу робіт з вивчення, охорони, відтворення, моніторингу морських ссавців Чорного та Азовського морів та науково-експертного забезпечення заходів щодо їх охорони та відтворення Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 28.12.2020 № 393 затвердило План дій з дослідження та охорони морських ссавців (ряд Cetacea та Penipedia) Чорного та Азовського морів в Україні. У додатку до Плану визначені негативні фактори впливу на стан популяції дельфіна – азовки. Це погіршення кормової бази, випадкова загибель в знаряддях рибальства, епізоотії (загибель тварин внаслідок інфекцій), катастрофічних техногенних та природних явищ. Зокрема азовки дуже чутливі до підводного шуму, у тому числі звуків двигунів плавзасобів та інших частотних випромінювань.

  • Шановні мешканці та гості населених пунктів, розташованих на узбережжі Азовського моря, Азовський рибоохоронний патруль закликає повідомляти про випадки ваших зустрічей з дельфінами за номерами цілодобової телефонної «гарячої лінії»: (06153) 3-63-91 (Бердянськ), (095) 034-39-98 (Генічеськ), (098) 343-55-32 (Маріуполь).