Минулого року з 31 грудня по 4 січня підрозділи Головного управління ДСНС за сигналом «Тривога» здійснили 52 виїзди. Впродовж зазначеного періоду 33 пожежі було ліквідовано, на яких: одну людину врятовано, дві загинуло та чотири врятовано.

Оскільки скоро запоріжці святкуватимуть новорічні свята, сьогодні, 20 грудня, на території Крутоярівського лісництва фахівці ДСНС спільно зі співробітниками управління лісового та мисливського господарства провели акцію «Зустрінемо Новий рік безпечно», щоб вкотре нагадати правила безпеки.

Почнімо з головного. Мало яке свято у новорічну ніч обходиться без ялинки. Дерево треба встановити на стійкій основі. Наприклад, в ємності з піском або на підставці. Перед тим, як вішати електричну гірлянду, переконайтеся, що вона цілісна, немає пошкоджень. Обов’язково треба перевірити справність електричного дроту та його ізоляцію. Якщо гірлянда починає блимати, іскритися, сильно нагріває дріт – негайно вимкніть її.

На ялинку не бажано вішати паперові, целулоїдні прикраси, вату з марлею тощо. Оскільки хвоя сама по собі легкозаймиста. Новорічне дерево треба ставити так, щоб воно не захаращувало вихід з кімнати в разі надзвичайної ситуації. Більш детально про правила безпеки у відео розповість начальниця відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Юлія Баришева:

 

Питання щодо заборони продажу та використання піротехніки на території міст визначається відповідним рішенням місцевого самоврядування. Згідно з протоколом від 08.08.2014 № 14 місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя вирішила заборонити використання феєрверків та піротехнічних виробів на території нашого міста до моменту завершення антитерористичних операцій (дата оприлюднення 08.08.2014. Зараз АТО переформатовано в ООС).Однак фактично заборона не діє. А це значить, що громадянам, рятувальникам і медикам варто бути напоготові.

За словами медичної директорки Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Запорізької обласної ради Наталії Дорошенко, останнім часом кількість звернень в Службу порятунку 101 у зв’язку з травмуванням через необережне поводження з піротехнікою значно зменшилося. За минулий рік по області – усього 10 випадків. Зазвичай людина може травмуватися внаслідок трьох факторів: гучного звуку, вибуху та термічного впливу.

Феєрверки, бенгальські вогники, хлопавки й інші засоби слід купувати у спеціалізованих магазинах, перевіряйте у реалізатора сертифікат якості. На упаковці вказується дата й інструкція українською мовою, не можна брати феєрверки з пошкодженою упаковкою або самим виробом. В приміщеннях, чи менше ніж 50 м поблизу будівлі, а також з балконів забороняється запускати петарди, феєрверки та іншу піротехніку.

Особливо небезпечні – петарди, які використовують неповнолітні, чим завдають великої шкоди своєму здоров’ю. Непоодинокі випадки, коли дорослі у стані алкогольного сп’яніння стають жертвами феєрверків, оскільки порушують правила їхнього використання. Тобто, окрім несертифікованої продукції, людський фактор в порушеннях експлуатації піротехніки і, як наслідок – травмування, залишається актуальним, – розповідає заступник начальника відділу забезпечення вибухобезпеки №1 управління вибухотехнічної служби ГУ НП в Запорізькій області Олексій Микитич.

В цей час особливо ретельно треба слідкувати за дітьми, які люблять гратися феєрверками чи петардами. По закінченню виступу журналістам показали наслідки безтурботних забавок з піротехнікою.

Зауважимо! Не варто забувати про морально-етичний аспект. Військовим, ВПО, людям похилого віку, домашнім улюбленцям голосні вибухи святкових салютів навряд будуть у радість. Ба більше, можуть нанести травму фізичну і психологічну. Шануйте тих, хто знаходиться з вами поруч!